Renasci

Bedrijf uit Oostende wil niet-recycleerbare plastic folie omzetten in aardolie

Het Oostends bedrijf Renasci trekt de aandacht van de afvalsector over de hele wereld door niet-recycleerbaar geacht afval toch te recycleren of om te zetten in elektriciteit voor de eigen productie. Wat helemaal tot de verbeelding spreekt is dat het bedrijf de weg van het ontstaan van plasticfolie wil omkeren. Plasticfolie is ontstaan uit aardolie, Renasci maakt er opnieuw diesel, kerosine of nafta van.  

Renasci: Het woord is een samentrekking van "renaissance", wat letterlijk wedergeboorte betekent en "science", het Engels en Frans voor "wetenschap". Dat is precies wat het bedrijf wil doen: de wetenschap gebruiken om afval een tweede leven te geven. Het bedrijf maakt zich sterk dat het onrecycleerbaar geacht afval voor bijna 100 procent zal kunnen recycleren. Het bedrijf wil per jaar tot 120.000 ton afval verwerken. Op zich is dat niet zo veel, maar het is pionierswerk door de manier waarop Renasci dit doet.

De omgekeerde wereld

Onrecycleerbare plasticfolie is afval waar niemand goed weg mee weet. Tot vier jaar geleden werd het naar China gebracht, tot dat land niet langer de afvalbelt van de wereld wou zijn. Het wordt meestal verbrand, wat slecht is voor het milieu. "De module die niet recycleerbaar plasticfolie toch zal recycleren, is het kroonjuweel van onze vijf installaties", zegt Bruno Clemens van Renasci. Volgens Clemens proberen verschillende spelers dit, maar raakten ze voorlopig niet verder dan laboratoriumopstellingen.

Wat Renasci zal doen, lijkt wel op het kraken van een code: "Wij zullen de moleculaire ketens van de plasticfolie breken, en door een petrochemisch procédé terugbrengen tot het materiaal waaruit het is ontstaan. De diesel, nafta en kerosine die we bekomen, kan als schonere brandstof worden gebruikt of kan het vertrekpunt zijn om nieuwe kunststof te maken. Tijdens de persvoorstelling vanochtend mocht niet overal worden gefilmd. Er is dus enige angst voor het bekend raken van bedrijfsgeheimen. 

Nieuwe jobs

De verwachtingen zijn duidelijk hooggespannen. Het bedrijf staat er een jaar. Er werken dertig mensen. Vanochtend kondigde het bedrijf aan dat het nog op zoek is naar twintig nieuwe medewerkers.  

Meest gelezen