AFP or licensors

Vlaamse stadsgids in New York over de protesten: "De politie in New York is absoluut niet je vriend"

In verschillende Amerikaanse steden vinden protesten plaats als reactie op de dood van George Floyd door politiegeweld. Patrick Van Roosendaal is een Vlaamse stadsgids in New York en ook hij probeert zijn steun te betuigen voor de zwarte Amerikanen, zei hij bij Radio 2 Antwerpen.

De 46-jarige zwarte man George Floyd werd op 25 mei door vier politieagenten gearresteerd in de stad Minneapolis. Een winkelmedewerker beschuldigde hem ervan een pakje sigaretten betaald te hebben met een vals briefje van 20 dollar. Drie agenten hielden de Afro-Amerikaanse man in bedwang en een vierde agent keek toe terwijl de man riep dat hij geen adem meer kreeg. De man stierf nadat een van de agenten minutenlang met zijn knie op zijn nek zat. De video's die omstaanders van de moord hadden gemaakt, gingen viraal en brachten heel wat protesten op gang. 

Naast de gewelddadige protesten, zijn er vooral vreedzame betogingen. "Toen ik met mijn Vespa door New York reed, zag ik dat in sommige buurten zoals NoHo en SoHo bijna alle winkels dichtgetimmerd waren. Op Fifth Avenue zag ik hier en daar uitgebrande auto's. In België worden net die gewelddadige beelden getoond, maar het is niet zo dat er voortdurend overal rellen zijn. Het geweld is in percentage heel klein in vergelijking met de hele beweging die nu loopt. Er wordt dus vooral ook vreedzaam geprotesteerd." vertelt Van Roosendaal.

Floyd heeft de emmer doen overlopen

Ook Van Roosendaal heeft al enkele keren negatieve ervaringen met de politie gehad. "In de 12 jaar dat ik in New York woon, heb ik ondervonden dat de politie absoluut niet je vriend is. Ze staan bekend om hun hardhandig optreden. Aan de ene kant geeft dat een veiligheidsgevoel, maar aan de andere kant is dat een vloek. Je merkt dat de politie anders optreedt ten opzichte van Afro-Amerikanen en vreemdelingen. Zo ben ik bijvoorbeeld een aantal keren tegengehouden geweest. Als de politie dan mijn accent hoorde, traden ze toch anders op", getuigt Van Roosendaal.

"Het coronavirus speelt ook zeker een rol" voegt Van Roosendaal toe. "De inwoners van New York zitten al enkele maanden opgesloten in hun appartementen door de lockdown. De Afro-Amerikaanse gemeenschap wordt dubbel zo hard getroffen. Vaak hebben ze hun job verloren door de crisis. Ze leven vaak op hele kleine oppervlaktes, waardoor ze op straat gedwongen worden. Maar door de lockdown moeten ze nu binnen blijven."

Het live kunnen zien hoe een Afro-Amerikaan door de politie wordt vermoord, is de druppel die de emmer heeft doen overlopen.

Bovendien is George Floyd niet het eerste slachtoffer van racisme in Amerika. Een ander recent voorbeeld is Amy Cooper, een witte Amerikaanse vrouw die in Central Park met haar hond ging wandelen. Haar hond liep niet aan de leiband, terwijl dat wel verplicht was. Vogelspotter en Afro-Amerikaan Christian Cooper (geen familie) sprak haar daarover aan, waarop de vrouw de politie belde en hen op een heel denigrerende manier vertelde dat een zwarte man haar leven bedreigde. Ze maakte ook foto's van de man. Christian Cooper filmde haar gesprek met de politie en de video ging viraal. "Live kunnen zien hoe een Afro-Amerikaan publiekelijk door de politie vermoord wordt, is de druppel die de emmer doet overlopen", vertelt Van Roosendaal.

Geweld is niet de oplossing

De Amerikaanse president Trump dreigt ermee om het leger in te zetten. "Dat maakt me bang, want kwaad met kwaad bestrijden, brengt nooit veel goeds. Ik vrees ervoor dat dit nog een lange tijd gaat duren, tenzij er een leider komt die vredevolle boodschappen uitstraalt. Ik hoop dat de president zijn kar gaat keren, want hardhandig optreden help niet", zegt Van Roosendaal.

Er is opgeroepen om bij de start van de avondklok om 20 uur voor de voordeur te staan om zo steun te betuigen aan de Afro-Amerikaanse gemeenschap. "Daar doen we aan mee om onze steun te betuigen, maar we gaan het geweld niet opzoeken. Ik voel me niet noodzakelijk onveilig, omdat we de avondklok respecteren. We protesteren op een vreedzame manier", zegt Van Roosendaal.

Meest gelezen