Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Agenten aangeklaagd voor dood George Floyd, Amerikaanse minister van Defensie gaat in tegen voorstel Trump

De aanklacht tegen de hoofdverdachte van de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd is verzwaard naar "moord zonder voorbedachtheid". De drie andere politieagenten worden ook beschuldigd van medeplichtigheid. Het is al voor de achtste nacht op rij dat mensen op straat zijn gekomen na de dood van George Floyd, de zwarte man die vorige week in Minneapolis door politiegeweld omkwam. Ze schonden massaal de avondklok die in veel steden was ingesteld, maar in tegenstelling tot de voorbije nachten blijft het tot nu toe overal kalm.  

De procureur die de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd onderzoekt heeft de feiten geherkwalificeerd in "moord zonder voorbedachtheid" ("2nd degree murder") vanwege de agent die de man heeft verstikt en de drie andere agenten aangeklaagd voor medeplichtigheid daaraan. Dit heeft de plaatselijke senator Amy Klobuchar woensdag bekendgemaakt.

Hoofdverdachte Derek Chauvin werd eerst nog verdacht van doodslag, maar de aanklagers stellen nu dat hij schuldig is aan moord. De agent zou zijn daad weliswaar niet met voorbedachten rade hebben gepleegd, maar had op het fatale moment wel de intentie om te doden, menen de aanklagers.

De familie van het slachtoffer is blij met deze verzwaring van de aanklachten, zo zegt ze in een communiqué via haar advocaat Ben Crump. "Het is een belangrijke stap op weg naar gerechtigheid", benadrukt ze.

Minister van Defensie is het niet eens met president Donald Trump

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper vindt het geen goed idee om het leger in te zetten tegen de grootschalige protesten in de VS. De troepen mogen alleen ingezet worden als ""laatste redmiddel". “In de meest urgente situaties”, zei Esper nog. 

Esper gaat hiermee lijnrecht in tegen de Amerikaanse president Donald Trump. De president had namelijk eerder gedreigd om "duizenden zwaar bewapende soldaten" in te zetten tegen de rellen. 

Esper sprak ook over de moord op Floyd. Hij noemde het een "vreselijke misdaad".  Esper ontkende niet dat er racisme heerst in Amerika.  "We moeten allemaal ons best doen om het te erkennen, te confronteren en uit te roeien", klonk het nog. 

(Lees verder onder de foto)

Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

60.000 mensen demonstreren in Houston

Naar schatting 60 000 mensen liepen in Houston, in de staat Texas vreedzaam mee in een manifestatie om gerechtigheid te eisen voor George Floyd, de zwarte man die een week geleden omkwam door geweld van de politie in Minneapolis. De organisatie was in handen van enkele rappers en de familie van Floyd, die in Houston opgroeide. Hij wordt er op 9 juni ook begraven. 

De politiechef van Houston gaf op televisiezender CNN president Trump een veeg uit de pan, zegt onze correspondent Björn Soenens. De politiechef Acevedo zei dat de president beter zijn mond kan houden als hij niets constructiefs te zeggen heeft. “De politie moet de sympathie winnen van het volk, niet de bevolking bekampen. Zeker niet als er zoveel spanningen zijn.” 

(Lees verder onder de foto)

Houston
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Demonstraties verlopen kalm

De voorbije dagen ging er veel aandacht naar rellen en plunderingen die demonstraties ontsierden, maar afgelopen nacht is voorlopig alles vrij kalm gebleven. Het uitgaansverbod dat in veel steden was ingesteld om nieuwe uitbarstingen van geweld tegen te gaan, lapten de demonstranten wel massaal aan hun laars.

Ondanks het uitgaansverbod dat om 19u in Washington DC inging, kwamen er mogelijk nog meer betogers dan gisteren op straat. “Wellicht komt dat door het brutale en excessieve optreden van de ordediensten van gisteren”, zegt Soenens, “die schoten toen met traangas en rubberkogels op de mensen om de zone vrij te maken zodat president Trump met een bijbel op de foto kon bij een beschadigde kerk.”

Later op de avond werd het in Washington wel even onrustiger bij het tijdelijke hek dat rond het Lafayette Park is geplaatst. CNN meldde dat enkele betogers vuurwerk en projectielen naar de politie gooiden, die met pepperspray reageerde.

Een zelfde beeld in New York, ook daar verliepen de demonstraties veel kalmer dan de voorbije avonden. Even was er spanning toen duizenden mensen de brug wilden oversteken van Manhattan richting Brooklyn. “Dat mocht eerst niet, maar uiteindelijk is dat dan toch in orde gebracht, zonder veel commotie”, zegt Soenens. 200 demonstranten zijn opgepakt.

In Atlanta gebruikte de politie traangas tegen een groepje demonstranten dat de avondklok van 21u negeerde. De meeste demonstranten hadden toen de manifestatie al verlaten. 

Bekijk hier de beelden uit Washington DC, New York, Los Angeles, Minneapolis en Houston:

Video player inladen...

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen