foto: ziekenhuis Geel

Revalidatiecentrum in Geel gebruikt uniek stapharnas om ex-coronapatiënten sneller te laten revalideren

Het revalidatiecentrum van het Ziekenhuis Geel heeft, als eerste in de Benelux, een speciaal harnas aangekocht dat ex-coronapatiënten helpt om sneller te revalideren. Na een verblijf op intensieve zorg hebben patiënten vaak last van zwakke spieren en een slechte conditie. Met het speciale en ultralichte harnas kunnen patiënten sneller weer op eigen benen staan.

Veiliger en gecontroleerd stappen

Ex-coronapatiënten die na enkele weken uit de intensieve zorg komen, hebben vaak last van zwakke spieren en slechte conditie. Om hen weer sneller op de been te helpen, heeft het revalidatiecentrum van het Ziekenhuis Geel, als eerste in de Benelux, een uniek stapharnas aangekocht. De MyoSuit is ultralicht en neemt tot 40 % van de spierkracht over.

"In tegenstelling tot de zware staprobots weegt dit harnas maar 5 kilogram. Het bevat sensoren aan de knieën en heupen die de bewegingen van de patiënt waarnemen en hem of haar helpen bij die bewegingen. Daardoor kunnen patiënten met zwakke spieren weer sneller en makkelijker gewoon bewegen, wat op zijn beurt zorgt voor een sneller herstel", zegt dr. Tine Logghe, diensthoofd van het revalidatiecentrum in Geel.

Eerste patiënt die harnas test

Erik Lathouwers lag 6 weken op intensieve zorg nadat hij het coronavirus opliep. Bovendien kreeg hij ook nog een klaplong en werd hij twee keer in coma gebracht omdat zijn hart zwakker werd. Hij is de eerste patiënt die het harnas testte.

Wanneer hij voor het eerst weer bij bewustzijn was merkte hij snel dat zijn spieren verzwakt waren. Hij kon geen vork vastnemen, hij kon niet op eigen benen staan en zijn handen beefden. "Het eerste moment dat ik wakker werd op intensieve zorg, en ik wilde iets doen dat me niet lukte. Dat voelde raar", zegt Erik. Door de oefeningen met de kinesitherapeut maakt hij vordering. Hij kan weer rechtstaan maar hij voelt zich nog onzeker tijdens die oefeningen. ‘"Je kan het harnas vergelijken met een rugzakje dat je draagt, alsof iemand je omhoog trekt met een handvat’, legt Erik uit. "Nadat de kinesitherapeuten het harnas bij me aandeden voelde ik dat het mijn ruggengraat rechtte. Ik deed een aanzet om recht te staan en “hup” ik was vertrokken. We namen meteen de trap naar beneden en ik kon voor het eerst weer in de buitenlucht wandelen. Zalig", aldus nog Erik.

Naast revaliderende coronapatiënten kunnen ook neurologische patiënten gebruik maken van het harnas. Denk maar aan mensen die revalideren na een verlamming of nadat ze een zenuwaandoening opliepen.