Shavatar helpt je om meteen de juiste maat te kiezen bij online shoppen

Goed nieuws voor de mensen die niet graag kleding online kopen omdat ze een nieuw kledingstuk liever passen dan te moeten gokken welke maat ze moeten kiezen. De Universiteit Antwerpen en het onderzoeksinstituut Imec lanceren Shavatar. Dat is een technologie die een 3D-figuur creëert op basis van je geslacht en je lichaamsmaten. Op die manier kan je online kledij bestellen die ook écht past. CEO Geert Mertens gaf toelichting bij Radio 2 Antwerpen.

"Het werkt vrij eenvoudig", legt Geert Mertens, de CEO van Shavatar uit. "Op onze website geef je een aantal gegevens in waarop wij ons dan baseren om je lichaamsvorm in 3D te genereren. Daarbij geven we maatadvies voor een lijst van 50 modemerken. Ik heb het dan over topjes, broeken en rokken. Een verkeerde maat kiezen overkomt je dan niet meer."

Ondertussen wordt er door het team van Shavatar volop gewerkt aan een volgende stap. "Het is de bedoeling dat je in de nabije toekomst ook kan zien op je eigen 3D-Avatar hoe een bepaald kledingstuk je staat. Op die manier kan je perfect zien hoe je eruit ziet met je nieuwe outfit nog voor je 't gekocht hebt", legt Mertens uit.Op korte termijn zal de tool bovendien geïntegreerd worden in webshops van kledingmerken

Op de vraag of het idee er kwam door de coronacrisis die mensen meer online deed shoppen, antwoordt Mertens dat het ene niks met het andere te maken heeft. Ze zijn er al mee bezig sinds eind vorig jaar. Het begon allemaal met het baanbrekende doctoraatsonderzoek van Femke Danckaers, verbonden aan Vision Lab, een onderzoeksgroep binnen het Departement Fysica van UAntwerpen. 

Wie wil, kan nu al terecht op de website van Shavatar om van zichzelf een avatar in 3D te laten genereren. Hij of zij krijgt dan meteen maatadvies voor meer dan 50 merken.

Meest gelezen