Con Tanasiuk / Design Pics Inc.

Vanaf 1 juli weer naar theater en bioscoop, maar maximaal 200 mensen in publiek

Vanaf 1 juli kunnen we opnieuw naar het theater, een zittend concert of de bioscoop. Dat is bekendgemaakt op de persconferentie van de Nationale Veiligheidraad. Er gelden wel nog altijd strikte voorwaarden. Zo mogen maar maximaal 200 mensen in het publiek zitten op veilige afstand van elkaar. "De experten en de politiek zijn de cultuursector niet vergeten", zei premier Sophie Wilmès op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. "Maar door de aard van de activiteiten, zijn er inherente problemen die de opstart delicater maken."

De cultuursector kan opgelucht adem halen. Vanaf 8 juni mogen alle culturele activiteiten zonder publiek heropstarten. Professionelen mochten al repeteren, maar vanaf dan mogen ook amateurs opnieuw repeteren achter gesloten deuren en onder voorwaarden.

Vanaf 1 juli kan het publiek opnieuw voorstellingen bijwonen. Dit kan enkel zittend en op veilige afstand van elkaar. Er worden maximum 200 toeschouwers toegelaten. Het publiek wordt ook heel erg aangeraden om een mondmasker te dragen. De cultuurhuizen en bioscopen moeten erop toezien dat er aan de ingang geen samenscholingen ontstaan voor of na een voorstelling.

Ook culturele groepsactiviteiten mogen vanaf 8 juni met 20 personen en onder begeleiding van een gids, animator, dirigent of groepsleider, naar analogie met sportactiviteiten. Vanaf 1 juli mag dit met 50 personen. De afstand moet wel bewaard worden. 

De sector moet net als alle andere sectoren alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen om zowel werknemers, uitvoerders, als het publiek te beschermen. 

Michael De Cock (KVS) reageert voorzichtig: "Uitkijken naar de regels die we zullen moeten invullen": (lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Wat mag nog niet? Kleinere festiviteiten, zoals dorpsfeesten en kermissen blijven nog verboden tot 1 augustus. Massa-evenementen, zoals festivals, blijven verboden tot 31 augustus. Ook het nachtleven zal nog niet kunnen hervatten deze zomer. Discotheken en fuifzalen blijven zeker nog gesloten tot eind augustus. 

Volgens viroloog Marc Van Ranst zijn de beperkingen die nu opgelegd zijn een start. "Als de epidemie gunstig blijft evolueren, kan er snel versoepeling komen", zegt hij. 

Bij de cultuursector leeft de angst dat ze niet rendabel zullen kunnen werken met alle veiligheidsmaatregelen. Eerder liet de sector al verstaan dat een voorstelling die coronaproof is gemiddeld vier keer meer kost en vier keer minder zal opbrengen. Zowel de federale regering als de regionale regeringen beloven extra steunmaatregelen voor de culturele sector. De Vlaamse regering beloofde gisteren al 65 miljoen euro aan de cultuursector. 

Van "niet vanzelfsprekend" tot "niet rendabel"

Met de voorwaarden die nu op tafel liggen, zullen de verschillende culturele organisaties moeten bekijken wat mogelijk is. Patrick De Groote van de Zomer van Antwerpen is positief. Hij bevestigt dat het festival op die manier zeker kan doorgaan. "We beseften al even dat grote circusvoorstellingen met 900 mensen in een tent zijn niet mogelijk zouden zijn, maar we kunnen nu heel snel per project schakelen naar oplossingen die conform zijn aan de maatregelen", zegt De Groote.

Beluister hier het gesprek met Nathalie De Boelpaep (NTGent) en Michaël De Cock (KVS) ("De cultuurwereld vandaag", Radio 1): 

Ook Dominique Van Malderen van Studio Orka ziet mogelijkheden, maar hij wijst er ook op dat het niet zo vanzelfsprekend zal zijn om locaties te vinden waar je 200 mensen met de nodige afstand kunt ontvangen. "In plaats van in een kerk zullen we nu in een kathedraal moeten spelen, willen we de nodige afstand kunnen bewaren bij het publiek", zegt hij. "Dat zal minder gezellig zijn." Studio Orka maakt familievoorstellingen op bijzondere locaties. "Het lijkt leuk nieuws, maar het gaat niet evident zijn", zegt hij. Toch wil het gezelschap deze zomer zeker enkele voorstellingen spelen voor een klein publiek.

Beluister hieronder het gesprek op Radio 1 met Jerry Aerts van het kunstencentrum De Singel in Antwerpen ("De cultuurwereld vandaag", Radio 1): 

Voor groots opgezette producties die normaal gezien worden bijgewoond door honderden mensen, is de beperking van 200 toeschouwers zeker niet rendabel. De musicals "40-45" en "Daens" van Studio 100 worden voorlopig niet hernomen. "Dat is absoluut onmogelijk voor ons", zegt Hans Bourlon van Studio 100. Het productiehuis wou plexihokjes rond de zitjes bouwen, maar die oplossing kunnen ze nu nog niet in de praktijk brengen. "Wij voelen wel aan dat dit vandaag te ver springen zou zijn, om dat goedgekeurd te krijgen. Maar we zijn ervan overtuigd dat wij daar in augustus een groen licht voor gaan krijgen."

Bekijk hier het interview met Hans Bourlon in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Concerten voor zittend publiek

Naast theaterzalen kunnen ook concertzalen weer opengaan. Zij mogen wel enkel zittende concerten organiseren, ook voor 200 mensen. Het Gentse kunstencentrum Vooruit heeft al een zomerprogramma klaar met lezingen, debatten, een literair programma en concerten. "Die kunnen zowel voor 15 mensen als voor 200. We zijn zeer blij met een publiek van 200 personen, dat is meer dan we in gedachten hadden", zegt algemeen coördinator Franky Devos. Staande concerten en fuiven kan Vooruit voorlopig nog niet organiseren. 

Beluister hier het gesprek met choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui over de heropstart van het Ballet van Vlaanderen ("De cultuurwereld vandaag", Radio 1):

Ook liefhebbers van klassieke muziek zullen opnieuw aan hun trekken kunnen komen. Het zomerfestival "Klassiek leeft" in Knokke-Heist is alvast op zoek naar oplossingen om de geplande concerten te laten doorgaan. "We denken dat het zal lukken", zegt artistiek directeur Liebrecht Vanbeckevoort. "We onderzoeken nog wel wat de voorwaarden precies zijn, zeker omdat we voor ons openingsconcert met een koor werken en voor het slotconcert met een orkest van telkens ongeveer 40 mensen groot. We gaan ook op zoek naar een grotere kerk voor de optredens met kamermuziek, want in de Dominicanenkerk is maar plaats voor 250 mensen, wat met de regels over afstand houden te klein is."

Maar niet alle concertzalen gaan opnieuw open. De Brusselse concertzaal Ancienne Belgique richt zich volledig op een heropening en een alternatief programma in september. De grote zaal van de AB wordt op dit moment ingenomen door studenten van de KU Leuven die er hun examens afleggen. Dat zal nog de hele maand juni zo zijn. Daarna blijven de deuren gesloten tot 31 augsutus. "We werken aan een alternatief artistiek programma dat we vanaf september kunnen uitvoeren. De concrete invulling daarvan kunnen we nog niet bekend maken. En we weten nog niet hoe de situatie dan zal zijn", vertelt Jens Van den Wyngaert, woordvoerder van de AB.

Bioscopen waren liever al vroeger gestart met minder mensen

De Belgische bioscopen zijn tevreden dat ze vanaf 1 juli, onder voorwaarden, opnieuw de deuren kunnen openen. "De mogelijkheid om 200 mensen per zaal toe te laten is een begin", zo klinkt het bij de Federatie van Cinema's van België (FCB). Wel betreuren de bioscopen dat ze de activiteiten geen twee weken vroeger kunnen heropstarten.

"We hadden zelf voorgesteld om op 17 juni al te heropenen met een lagere capaciteit, om al een beetje in te kunnen lopen", reageert Thierry Laermans van FCB. "Maar de gezondheid van de bezoekers en het personeel komt nog altijd op de eerste plaats."

"Honderd procent rendabel zal het natuurlijk niet zijn. Maar het betekent wel dat we van start kunnen gaan. Of het rendabel genoeg is, zal elke uitbater voor zich moeten uitmaken", zegt Laermans.

Meest gelezen