Vishandelaar heeft 10.000 levende palingen op overschot door afgelasting Palingfestival in Mariekerke

De afgelasting van het jaarlijkse Palingfestival in Mariekerke heeft grote gevolgen voor palinghandelaar Hans Borremans. "Ik zit met 1,5 ton levende paling op overschot", zegt hij op Radio 2 Antwerpen.

"Wij beginnen elk jaar goed op tijd aan de voorbereiding van het Palingfestival in Mariekerke (Bornem). Dat wil zeggen: we stockeren wilde palingen uit heel Europa in het Donkmeer in Berlare", zegt palinghandelaar Hans Borremans in "Start Je Dag". Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Afgelopen weekend was er geen palingfestival in Mariekerke en dat heeft grote gevolgen. "Ik zit nu nog met een overschot van 1,5 ton paling. Dat zijn 10.000 levende vissen in het Donkmeer die eigenlijk bedoeld waren voor het festival", zegt Borremans die zelf inwoner is van het Bornemse palingdorp.

Door de afgelasting van het Palingfestival in Mariekerke zit ik met 1,5 ton levende paling op overschot

Hans Borremans

Hopen op de horeca

De 1500 kilogram aan gladde alen kan helaas niet eeuwig op de Oost-Vlaamse plas blijven. "Daarom kijken wij reikhalzend uit naar positief nieuws voor de horeca. De restaurants zijn de plek bij uitstek waar mensen paling in 't groen eten. Al vinden steeds meer particulieren sinds de lockdown de weg naar ons."

Is de paling van Hans eigenlijk goedkoper geworden gezien het groot overschot? "Helaas voor de consument is de prijs stabiel gebleven. Wij verkopen enkel topkwaliteit en dat heeft zijn prijs. Voor een kilo panklare paling betaal je bij ons nu 22 euro", zegt Borremans op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen