VRT NWS lanceert dit najaar drie nieuwe EDUboxen 

VRT NWS zet vanuit zijn eigen expertise extra in op samenwerking met en ondersteuning van het onderwijs. Dit najaar verschijnen er maar liefst drie nieuwe EDUboxen over financiële educatie, sociale media en slimme mobiliteit. 

EDUbox is een educatief concept van VRT NWS om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. 

Deze kant-en-klare lespakketten zijn normaal voorzien voor gebruik in de klas. Leerlingen of studenten werken met een box gevuld met fiches. Deze fiches bevatten een klein stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Ze zijn ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

De fysieke box blijft bestaan, maar deze moeilijke coronatijden dwingen ons om voortaan ook meer in te zetten op de digitale component. Dit deden we bijvoorbeeld al door de EDUbox rond artificiële intelligentie om te zetten in een interactieve onlineles. Ook in de nieuwe uitgaven besteden we hier meer aandacht aan. 

Blijf op de hoogte

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vindt u hier. U kunt op die plek ook alle verschenen EDUboxen bestellen of downloaden. Voor meer informatie kunt u ons mailen op edubox@vrtnws.be

Wil u weten wanneer deze nieuwe EDUboxen precies verschijnen, of op de hoogte blijven over toekomstige uitgaven? Schrijf u dan zeker in op de nieuwsbrief Onderwijs.  

De nieuwe EDUboxen op een rij:

EDUbox Financiële educatie (september 2020)

De EDUbox Financiële educatie is eigenlijk een dubbele EDUbox rond één thema: geld. De twee boxen kunnen los van elkaar worden gebruikt, maar de combinatie van de twee biedt extra inzichten en meerwaarde.

1. EDUbox Geld en ik

Deze EDUbox gaat over het belang van geld in het leven. Ze laat leerlingen nadenken en onderling discussiëren over de waarde van geld en van andere dingen in het leven. Maar ze toont ook hoe individuele keuzes bepalen waar ze hun geld aan uitgeven en welke factoren die keuzes beïnvloeden.

2. EDUbox Geld in de wereld
Waar zit het geld in de wereld en hoe zit ons economisch systeem in elkaar? Met deze EDUbox komen leerlingen te weten wat de rol is van de verschillende actoren in de economie. Wat is inflatie? Is ons systeem opgewassen tegen een crisis zoals het coronavirus? Onder meer VRT-expert Michaël Van Drogenbroeck geeft uitleg.

Deze EDUboxen komen tot stand in samenwerking met BELvue Museum, Wikifin School (FSMA) en de Nationale Bank van België.

EDUbox Sociale media (oktober 2020)

Jongeren kunnen zich geen leven zonder sociale media voorstellen. Ze hebben enorme troeven maar ook een paar valkuilen, waar ieder van ons wel eens in trapt. Wat zijn de mechanismes achter de sociale media? Hoe komt het dat we er ons zo tot aangetrokken voelen? En hoe kunnen we ons weerbaarder opstellen? Met uitleg van onder meer Bram Vandeputte (VRT NWS) en Prof Lieven De Marez (imec – UGent)

Deze EDUbox komt tot stand in samenwerking met Mediawijs, Pimento en WAT WAT.

EDUbox Slimme mobiliteit (november 2020)

Met deze EDUbox krijgen de leerlingen inzicht in hun eigen mobiliteit, leren ze het ruimere mobiliteitsplaatje kennen en ondervinden ze dat elke maatregel om de mobiliteit te veranderen specifieke gevolgen heeft. Ze gaan op zoek naar wat voor hen de juiste balans is in mobiliteit en leren over de technologie voor een ‘smart mobility’ in de toekomst. Verkeersexpert Hajo Beeckman (VRT NWS) helpt hen daarbij.

Deze EDUbox komt tot stand in samenwerking met imec en Brightlab (RVO-Society). Deze EDUbox zal volledig digitaal zijn. 

Meest gelezen