Radio 2

Meer dan 3.000 mensen ondertekenen petitie: "Wég met standbeeld van koning Leopold II in Halle"

Een 19-jarige studente uit Halle is met een petitie gestart om het standbeeld van de voormalige Belgische koning Leopold II weg te halen uit de stad. In verschillende steden zijn mensen begonnen met gelijkaardige petities. De ondertekenaars vinden het ongepast dat een figuur als Leopold II een standbeeld heeft, terwijl hij de gruwelijkste dingen heeft gedaan in Congo. Het protest tegen racisme in de Verenigde Staten doet de discussie weer oplaaien.

"Leopold II heeft miljoenen Congolezen vermoord", zegt de 19-jarige Hanne Vande Velde uit Halle. "En na de gebeurtenissen in Amerika, vind ik dat wij in België ook stappen moeten zetten tegen racisme. Ik ben lang naar school gegaan in Halle en dan liep ik iedere dag voorbij het standbeeld van Leopold II. En dan dacht ik: "Wat doet dat beeld hier nog?". Er staat wel een bordje naast met informatie over Leopold II, maar we lezen die bordjes niet. Ik zou het beter vinden als het standbeeld met een informatiebord in een museum terechtkomt."

Ook standbeeld weg uit Brussel

Hanne heeft ondertussen al bijna 3.000 handtekeningen verzameld. "Mijn petitie was een van de eerste, daarna zijn er nog veel gevolgd en daar ben ik heel blij mee." Ook een 14-jarige jongen uit Kortenberg is begonnen met een petitie omdat hij de standbeelden van Leopold II uit Brussel weg wil. Hij heeft ondertussen al meer dan 10.000 handtekeningen verzameld. Nog een pak meer dus. "Dat komt omdat ik een Belgische site gebruikt heb", zegt Hanne. "En die jongen heeft een internationale site gebruikt. Maar ik vind het wel super goed voor hem natuurlijk, uiteindelijk is het geen wedstrijd. We willen allemaal hetzelfde."

Moest iedereen weten wat die man gedaan heeft, zou dat standbeeld al eerder weggehaald zijn 

Hanne Vande Velde

Hanne vindt ook dat er op school te weinig geleerd wordt over Leopold II: "In mijn 19-jarige bestaan heb ik geen enkele les gehad over kolonisatie of over koning Leopold II. Moest iedereen weten wat die man allemaal gedaan heeft, zou dat standbeeld al eerder weggehaald zijn, denk ik." Hanne hoopt nu dat er reactie komt van de stad Halle als ze haar petitie daar gaat afgeven.

Als je het standbeeld zou verwijderen wis je iets uit onze geschiedenis dat jammer genoeg gebeurd is.

Marc Snoeck, burgemeester Halle

"We waren van plan om het park opnieuw in te richten, en misschien is dat een mooie gelegenheid om de standbeelden te verwijderen, maar we gaan dat toch niet doen", zegt de burgemeester van Halle Marc Snoeck  (SP.A). "Niet omdat we het niet eens zijn met de petitie, maar we vinden het belangrijk om het standbeeld te laten staan en duiding daarbij te geven. Het bordje onderaan uitbreiden met de verwijzing naar een website waar mensen meer info kunnen vinden over wat er gebeurd is in Belgisch Congo, en welke wandaden dat daar gebeurd zijn."

De burgemeester vindt het belangrijk dat we kunnen terugkijken op de geschiedenis met de juiste bril. "Met de standbeelden te verwijderen los je de zaak niet op. Zo wist men anders iets uit onze geschiedenis dat jammer genoeg gebeurd is."

Een bordje met uitleg werd in 2009 naast het standbeeld van Leopold II aangebracht.
Radio 2