Vlaamse primeur: "asfaltverjongers" moeten wegdek tussen Bilzen en Tongeren vernieuwen

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft een stuk weg tussen Tongeren en Bilzen vernieuwd met een speciale techniek. Een product op de weg moet ervoor zorgen dat het asfalt elastisch blijft en het wegdek dus langer meegaat. Het is de eerste keer dat deze producten en technieken worden toegepast in Vlaanderen.

De N758 tussen Bilzen en Tongeren wordt over 2,5 kilometer hersteld met "asfaltverjongers". Dat zijn producten die een beschermlaag aanleggen met verhoogde waterdoorlatendheid en die ervoor zorgen dat het asfalt opnieuw elastischer wordt. Op die manier worden hechtingen verstevigd en kleine scheuren opgevuld. Er worden nu 4 verschillende producten getest op verschillende stukjes van de weg.

"We gaan een dunne beschermlaag aanbrengen op het wegdek", legt Sep Vandijck van Wegen en Verkeer Limburg uit. "Vroeger werkten we met bitumen (een vloeibaar mengsel van verschillende koolwaterstoffen) en kleine steentjes, nu met zandkorrels en andere producten. Die zouden het asfalt moeten verjongen en daardoor de levensduur van het bestaande wegdek verlengen."

Over 2 jaar worden de producten opnieuw getest. Daarna wordt er een evaluatie gemaakt. Tijdens de werken is de baan 3 dagen afgesloten  voor het gemotoriseerd verkeer. 

Meest gelezen