Aantal coronabesmettingen in Zweden blijft stijgen, "waarschijnlijk is epidemie wat onderschat" 

In Zweden blijft het aantal besmettingen met het coronavirus oplopen. Terwijl de curve in de meeste Europese landen al aan het dalen is, gaat die in Zweden verder in stijgende lijn. Er zijn nu al 41.883 besmettingen geteld en het aantal besmettingen per dag stijgt ook. Het aantal doden staat nu op 4.562. Infectioloog Steven Callens (UGent) vermoedt dat de epidemie in Zweden wat is onderschat.

Het aantal besmettingen in Zweden stijgt, vooral in het westen van het land en vooral bij jongere mensen. In één dag tijd zijn er zo'n 1.000 besmettingen bijgekomen. Ter vergelijking: bij ons ligt het dagelijkse aantal besmettingen nu onder de 100. Het aantal doden en het aantal mensen op intensieve zorg is wel aan het dalen. 

Epidemioloog Anders Tegnell geeft toe dat de stijging van het aantal besmettingen niet alleen door het grotere aantal tests kan worden verklaard. Tegnell benadrukt dat de Zweden zich moeten houden aan de regels van "social distancing" en voldoende afstand van elkaar moeten houden.

In tegenstelling tot de meeste Europese landen heeft Zweden  geen lockdown afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Anders Tegnell was geen voorstander van zo'n lockdown. Afstand houden en hygiëne waren de basisregels. Winkels, cafés en restaurants bleven open, net als de scholen. Evenementen met meer dan 50 personen werden wel verboden, net als bezoek aan woonzorgcentra.

"Waarschijnlijk is de epidemie in Zweden wel wat onderschat", zegt professor infectieziekten Steven Callens (UGent) in "Het Journaal". Hij maakt een vergelijking met ons land, waar veel meer testen zijn uitgevoerd. "In België zijn ongeveer 900.000 testen uitgevoerd, waarvan 6,5 procent positief zijn. In Zweden zijn tot nu toe 275.000 testen uitgevoerd waarvan 15 procent positief zijn." 

Bekijk hieronder een reportage van tv-collega Stijn Vercruysse uit Zweden, enkele weken geleden:

Video player inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Steven Callens in "Het Journaal":

Video player inladen...