Video player inladen...

Al meer dan 36.000 handtekeningen met vraag om standbeelden Leopold II weg te nemen

Al meer dan 36.000 mensen hebben een petitie ondertekend waarin de verwijdering uit het straatbeeld wordt gevraagd van alle standbeelden van voormalig koning Leopold II. De figuur van Leopold II is omstreden wegens zijn rol bij de kolonisatie van de voormalige Kongo-Vrijstaat, in Centraal-Afrika. De meerderheidspartijen in het Brussels Parlement roepen de Brusselse regering alvast op om de openbare ruimte te dekoloniseren.

Het protest tegen de gewelddadige dood van de Afro-Amerikaan George Floyd en de aankomende 60e verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo vormen de aanleiding voor een nieuwe actie tegen de figuur van oud-koning Leopold II en  diens controversiële rol in de voormalige Belgische oud-kolonie. Toen de Kongo-Vrijstaat nog het persoonlijke bezit was van de koning vonden in het land enorme wreedheden plaats. Congo was een echt wingewest en de zwarte bevolking werd uitgebuit en gemarteld. Het resultaat: wellicht miljoenen doden in 23 jaar.

Een petitie vraagt intussen dat de standbeelden van Leopold II uit het straatbeeld verdwijnen. Onder meer in Ekeren, Gent, Brussel en Hasselt zijn al standbeelden van Leopold toegetakeld. Jaren geleden al is symbolisch een hand afgehakt van een standbeeld van de koning in Oostende. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende zegt intussen dat hij er niet aan denkt om het standbeeld op de Zeedijk weg te halen omdat Leopold II ondanks zijn dubieuze koloniale rol ook een belangrijke rol heeft gespeeld bij de urbanisatie van Oostende.

Lees verder onder het audiofragment.

In Brussel denken ze daar enigszins anders over.  De meerderheidspartijen in het Brussels Parlement (PS, Ecolo, DéFI, Groen, Open VLD en one.brussels) vragen om de openbare ruimte in het Brussels Gewest te dekoloniseren. Ze roepen de Brusselse regering op een werkgroep op te richten om onder meer een inventaris te maken van de namen van openbare pleinen en straten die een verwijzing bevatten naar de erfenis van de Belgische koloniale geschiedenis.

In een wereldstad als Brussel kunnen we geen genoegen nemen met verwijzingen naar een eenzijdig beeld van ons koloniaal verleden

Brussels Parlementslid Soetkin Hoessen (Groen)

Ze vragen de regering een stuurgroep op te richten die concrete voorstellen moet doen: moet er duiding worden gegeven bij koloniale overblijfselen of moeten die naar een museum. De tekst roept ook op om nieuwe wegen of infrastructuur te vernoemen naar mensen die zich tegen de kolonisatie hebben verzet.

"In een wereldstad als Brussel kunnen we geen genoegen nemen met verwijzingen naar een eenzijdig beeld van ons koloniaal verleden. Het is vanzelfsprekend dat heel onze openbare ruimte inclusie ademt. Waar dat nu niet het geval is, moet dat veranderen", vindt Soetkin Hoessen (Groen).

"Laten we werken aan een contextualisering van deze koning-bouwheer van Brussel, die als alleenheerser verantwoordelijk was voor de misdaden tegen de inwoners van de toenmalige Kongo-Vrijstaat. Alleen door het verleden te erkennen, kunnen we herkennen hoe dit verleden en haar koloniale denkbeelden doorwerken in het heden", vindt Hilde Sabbe (one.brussels).

Meest gelezen