Donald Trump
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse gevangene na 638 dagen vrijgelaten in Iran

Iran heeft voormalig Amerikaans militair Michael White vrijgelaten na 638 dagen gevangenschap. Hij is op weg naar de Verenigde Staten, dat heeft zijn moeder aangekondigd.

White werd in juli 2018 gearresteerd en veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf voor het beledigen van de geestelijke leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei. En omdat hij private informatie online heeft gezet. Dat zegt zijn advocaat. Hij werd 638 dagen vastgehouden door de Iraanse Revolutionaire Garde, het leger van de Islamitische republiek onder de ayatollah. Hij werd in maart al vrijgelaten om medische redenen, White zou COVID-19 gerelateerde klachten hebben, maar mocht het land nog niet verlaten. 

"Het was een nachtmerrie, maar ik ben blij dat het voorbij is", schreef moeder Johanne White in een persbericht.

Het was een nachtmerrie, maar ik ben blij dat het voorbij is

Johanne White

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een tweet laten weten dat de 48-jarige White was vrijgelaten. Ondertussen heeft Trump ook getweet dat de man met een Zwitsers vliegtuig vertrokken is uit Iran.
“Ik zal nooit stoppen met werken aan de vrijlating van alle Amerikanen die in het buitenland worden gegijzeld!”

Hij bedankte ook nog Zwitserland voor hun tussenkomst, want de VS heeft geen diplomatieke relaties met Iran. Het zijn de Zwitsers die de VS daar vertegenwoordigen.

De onderhandelingen zouden erg moeizaam verlopen zijn, vooral door de spanningen tussen de VS en Iran die de laatste maanden hoog opgelopen zijn.

 De vrijlating komt er de dag nadat een Iraanse wetenschapper werd vrijgelaten door de VS. Hij zat drie jaar opgesloten voor spionage. De Amerikaanse autoriteiten ontkennen dat het gaat over een gevangenenruil.

Meest gelezen