Genkse horeca bereidt opening voor. "Poetsen is meer werk dan coronavoorbereidingen"

Nu de coronamaatregelen verder versoepelen, bereiden cafés en restaurants zich volop voor om opnieuw te openen. Maar wie dacht dat het implementeren van de coronamaatregelen de grootste klus was heeft het mis. “Poetsen, opruimen en glazen van onder het stof halen, is het tijdrovendste karwei”, zegt Lotte Beuls van Roots Bar in Genk.

In heel wat zaken bleef het eet-en drink materiaal bijna drie maanden onaangeroerd. Zo ook in de Genkse cocktailbar Roots Bar. “Maar we hebben de verloren tijd gebruikt om een nieuwe menukaart te creëren”, verklapt Lotte. “Naast schrobben, poetsen en meubels verschuiven bereiden we op dit moment nieuwe mixen voor onze cocktails. We kregen al heel veel reserveringen binnen maar willen ook een deel van de normale flow behouden. Mensen zullen dus zeker spontaan kunnen plaatsnemen voor een zomers drankje."

We zullen het deze zomer waarschijnlijk met 60% minder omzet moeten doen

Ilse Vanormelingen

In tapaszaak Plank ’n Drank zakt de maximale bezetting straks van 45 naar 11 man. “Over rendabiliteit zullen we de komende weken zeker niet kunnen spreken”, stelt zaakvoerder Ilse Vanormelingen. “We schatten dat we het deze zomer met zo’n 60% minder omzet zullen moeten doen. We zullen zeven op zeven open zijn, van 10 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts: véél meer werken voor een pak minder opbrengst.” Ondanks de sombere vooruitzichten is er in Plank 'n Drank van bij de pakken blijven neerzitten geen sprake. “We bekijken nu op welke manier we toch verantwoord extra plaats kunnen creëren, hebben een afwasmachine besteld om de glazen op correcte temperatuur te wassen en installeren extra parasollen en buitenverwarming. Een groot deel van ons lot ligt in de handen van de weergoden.”

Café Bij de Waerd houdt deuren dicht

Ook de bazin van café Bij de Waerd, beter bekend als ‘Morfi’, hoopt dat de zon dit seizoen meer dan ooit haar stinkende best zal doen. “Al blijven wij nog een tijdje gesloten”, vertelt ze. “De amicale sfeer die hier hangt, zowel onder jongeren als 65-plussers, maakt het strikt naleven van bepaalde maatregelen onmogelijk. Na een paar gezellige pintjes wordt afstand houden al snel moeilijk. Ons café staat of valt met de gemoedelijke sfeer. We wachten nog even af en openen pas zodra dat goed voelt.”

Meest gelezen