Els Bonte

Buren redden Sint-Amandsberg van droogte: “We hebben een tankwagen gehuurd en water van de plaatselijke werf opgevangen”

In Sint-Amandsberg, bij Gent, hebben buurtbewoners de handen in elkaar geslagen om waterverspilling tegen te gaan op een bouwwerf. “We zagen het water in de riool verdwijnen, en vonden dat verspilling”, klinkt het. De buren huurden een tankwagen om het water op te slaan en later te verdelen.  

In Sint-Amandsberg hebben buren Els Bonte en Benny De Cloet 150.000 liter water gered. “Ik had met mijn buurman het zotte plan opgevat om het water te redden dat opgepompt wordt aan een bouwwerf”, vertelt Els Bonte bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “We hebben een tankwagen gehuurd en het water van de werf opgevangen.” Vervolgens zorgde het duo ervoor dat het water in de regenputten van de buren in de straat belandde. 

(Lees verder onder de foto.)

Els Bonte

Puzzelwerk

“Het is wel een beetje een puzzelwerk geweest”, lacht Bonte. “We wisten op voorhand niet welke uitgangen de tankwagen had en moesten toch even uitzoeken hoe alles werkte. Ook het lossen van het water in de regenputten was niet gemakkelijk, maar met de nodige creativiteit is het allemaal gelukt.” Samen met de buren knutselden ze met zeilen een soort van “waterkanaal” waardoor het water sneller en zonder verspilling in de putten kwam. 

(Lees verder onder de foto's.)

Els Bonte
Els Bonte

Alleen voor burgers

“In principe kan iedereen die voldoende buren verzamelt zo’n tankwagen huren en de droogte iets draaglijker maken”, vertelt Bonte nog. “Er zijn wel wat regels verbonden aan onze actie. Zo ontdekten we tijdens de voorbereidingen dat het belangrijk is dat het water enkel gebruikt wordt door burgers en niet voor commerciële doeleinden. We hebben natuurlijk ook toestemming gevraagd aan de eigenaar van de werf, maar dat was geen probleem. De werfleider heeft ons zelfs geholpen.”

Als de droogte blijft aanhouden, gaat het duo zeker nog eens op pad met de tankwagen. “De werf ligt er nog tot augustus. Het Gents Milieufront heeft ook laten weten dat ze de actie willen uitbreiden naar de rest van Gent. Dat is wel leuk.”

Els Bonte

Meest gelezen