2020 Marc Gorremans(BE)

Standbeeld van Leopold II in Ekeren in brand gestoken

Voor de derde keer in korte tijd hebben vandalen het beeld van Leopold II op de markt in Ekeren aangepakt. Deze keer hebben ze het standbeeld in brand gestoken en zijn sabel gestolen. De schade lijkt onherstelbaar.

Het beeld werd de laatste weken al met graffiti en rode verf beklad. De voorbije nacht werd het met brandbare vloeistof overgoten en vervolgens in brand gestoken. Dat vindt districtburgemeester Koen Palinckx (N-VA) absoluut niet kunnen. "Het beeld behoort tot het Antwerps patrimonium en staat op openbaar domein. Daar moet je van afblijven" zegt Palinckx. "Vandalisme op openbaar domein, tegen welk kunstwerk dan ook, moet streng veroordeeld worden."

In plaats van alle standbeelden van Leopold II te verwijderen, zouden we beter duiding geven
Koen Palinckx

Mogelijk is er een link met de protesten tegen racisme die in de VS plaatsvinden als reactie op de moord van George Floyd. Leopold II, de tweede koning der Belgen, richtte in 1885 de Onafhankeijke Congostaat op. Tijdens zijn 23-jarig bewind, werden miljoenen Congolese inwoners verminkt en vermoord. De koning buitte de inwoners uit en gebruikte de inkomsten voor zijn eigen land. Zijn standbeelden zijn dus erg controversieel en er zijn verschillende petities om de beelden weg te halen.

Volgens Palinckx is het verwijderen van de beelden geen oplossing. "Het is beter om het standbeeld te duiden, zodat de context duidelijk wordt. Dat hebben we trouwens ook gedaan bij het standbeeld in Ekeren, met een infopaneel. Het beeld van Leopold II is bovendien geplaatst vóór de kolonisatie van Congo. De koning was toen op bezoek bij het militaire kamp van Brasschaat, waarop de gemeenteraad beslist heeft een beeld te maken."

Toekomst van het standbeeld

Wat er precies met het beeld gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. "Het beeld is zwaar beschadigd en moet nu gerestaureerd worden. Daarna zal het mogelijk op een ander openbaar domein of in een museum terechtkomen, met de nodige context. Maar dat moeten we nog grondig bekijken", besluit Palinckx.  

Meest gelezen