Feestzaaluitbaatster uit Gingelom ziet heropening op 1 juli niet zitten: “Vrees dat er geen enkel feest zal kunnen doorgaan”

Dat feestzalen vanaf 1 juli weer mogen openen, betekent niet meteen dat er ook feesten kunnen doorgaan. Tine Vandendriessche baat samen met haar man een feestzaal uit in Gingelom, en bekijkt het somber. “Feesten waar je niet mag dansen en aan tafel moet blijven, zijn niet leuk.”

Feestzalen mogen vanaf 1 juli weer feesten organiseren. Daar gelden wel een aantal maatregelen voor. Zo mag een feest maar maximaal bestaan uit 50 personen, moet iedereen aan z’n eigen tafel blijven zitten (die maximaal uit tien personen bestaat), en zijn dansfeesten of recepties niet mogelijk. Verder gelden dezelfde regels als voor horecazaken.

Tine Vandendriessche ziet feesten organiseren op die manier niet zitten. “Gezien de crisis begrijp ik de richtlijnen. Maar het is zeer moeilijk tot zelfs onmogelijk om in onze feestzaal een feest te laten doorgaan. De essentie van een feest is net het samenbrengen van mensen, en dat is met deze richtlijnen onmogelijk.”

Familiefeesten zouden we bijvoorbeeld wel kunnen doen, maar ook daar kan ik me niet voorstellen dat mensen dat op deze manier leuk vinden.

Veel klanten verwacht ze dan ook niet. “Onze zaal draait voornamelijk op trouwfeesten. En ik hoor van mijn klanten toch voornamelijk dat trouwen in deze omstandigheden niet gewenst is”, vertelt Tine. “De meerderheid stelt hun trouw uit naar het najaar of zelfs naar volgend jaar. Familiefeesten zouden we bijvoorbeeld wel kunnen doen, maar ook daar kan ik me niet voorstellen dat mensen dat op deze manier leuk vinden. Ik vrees dus dat er geen enkel feest zal kunnen doorgaan.”

Daardoor loopt de feestzaal in Gingelom een hoop inkomsten mis. “Onze piekperiode begint in de lente en eindigt ongeveer in oktober. Als ik kijk naar het hele jaar was dat eerst helemaal volgeboekt met feesten. Nu zie ik het helemaal leeglopen en verschuiven naar volgend jaar.”

Tine en haar partner bekijken nu op welke manier ze wel nog aan de slag kunnen. “We denken aan verschillende alternatieven. Een optie is van de feestzaal een restaurant maken. Maar daar heb je dan weer toelating voor nodig, en je moet de nodige investeringen doen. In crisistijden nieuwe investeringen gaan doen, zie ik niet echt als een oplossing. We kunnen niet zomaar van de ene op de andere dag een restaurant worden.”