Foorkramers teleurgesteld over definitieve afgelasting Sinksenfoor: "Zelfs tijdens de oorlog stond er kermis"

In Antwerpen zal er deze zomer geen Sinksenfoor staan. Vanaf 1 augustus laat de Nationale Veiligheidsraad opnieuw kermissen toe, maar dat is te laat voor Antwerpen. "Op dat moment staan we op de Brusselse Zuidfoor", zegt de woordvoerder van de foorkramers Jean-François Vlasselaerts op Radio 2 Antwerpen. "Heel jammer want op Spoor Oost hadden we in juli een perfect veilige kermis kunnen organiseren."

Vanaf 1 augustus mogen er opnieuw kermissen georganiseerd worden in ons land. Helaas voor de Antwerpse Sinksenfoor komt die datum te laat. "We moeten de kermisagenda volgen en in augustus staan wij op de Brusselse Zuidfoor", zegt de woordvoerder van de foorkramers Jean-François Vlasselaerts in "Start Je Dag". In een eerder plan wilde de stad Antwerpen de kermisuitbaters de kans geven om in juli de Sinksenfoor te organiseren. "Heel jammer dat we dat niet mogen van de Veiligheidsraad. Als er één locatie is die je kan afsluiten en die voldoende ruimte heeft om veilig een kermis te organiseren, dan is het wel Spoor Oost."

Winterfoor?

De foorkramers begrijpen niet dat hun sector langer moet wachten dan andere. "Alle winkels mogen opengaan, de markten staan er opnieuw en binnenkort volgt de horeca. Dan moet een grote kermis toch ook mogelijk zijn", oppert Vlasselaerts. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Zelfs in de oorlog ging de Antwerpse Sinksenfoor gewoon door."

Al is er misschien nog hoop voor liefhebbers van lackmans en roetsjende rupsen. "In de winter liggen wij stil en zijn er normaal gezien geen kermissen. Misschien kan er dan wel iets georganiseerd worden", besluit Vlasselaerts.