Video player inladen...

Herdenking voor George Floyd in Minneapolis: "Tijd om te zeggen, haal je knie van onze nek"

In de Amerikaanse stad Minneapolis is een herdenkingsdienst gehouden voor George Floyd, de zwarte man die bijna twee weken geleden overleed na een gewelddadige interventie van de politie. In heel wat steden is voor de tiende nacht op rij geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld in de VS. Dat protest verliep vreedzaam.

De herdenkingsdienst voor George Floyd vond plaats in een kapel van de North Central University. Op het podium stond een gouden kist met het lichaam van Floyd. Ongeveer 500 mensen woonden de dienst bij, niet alleen familie en vrienden, maar ook politici, zoals Jacob Frey, de burgemeester van Minneapolis, Tim Walz, de gouverneur van de staat Minnesota, en Amy Kobluchar, Democratisch senator voor Minneapolis en voormalig kandidaat voor de Democratische presidentsnominatie.

Bekende aanwezigen waren de dominees en burgerrechtenactivisten Jesse Jackson en Al Sharpton. In een voor velen emotionele toespraak vroeg Sharpton om gerechtigheid. "Floyds verhaal is een echo van dat van veel zwarte mensen in Amerika. Wat met Floyd gebeurt, gebeurt elke dag in dit land. In onderwijs, gezondheidszorg, in elk aspect van het Amerikaanse leven. Het is tijd voor ons om op te staan in Georges naam en te zeggen: haal je knie van onze nek."

Sharpton riep de aanwezigen vervolgens op om 8 minuten en 46 seconden lang stilte in acht te nemen. Precies de tijd hoe lang een agent zijn knie op de nek van George Floyd hield bij diens arrestatie.

Morgen is er nog een herdenking in North Carolina, de staat waar George Floyd 46 jaar geleden is geboren. Op dinsdag 9 juni wordt George Floyd begraven in Houston, de stad waar hij is opgegroeid.

(tekst gaat voort onder de foto's)

Dominee Al Sharpton houdt een voor velen emotionele toespraak.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Familie en nabestaanden van George Floyd houden 8 minuten en 46 seconden stilte.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Burgemeester van Minneapolis Jacob Frey knielt bij de kist van George Floyd.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Video player inladen...

Rustig protest in grote Amerikaanse steden

In verschillende Amerikaanse steden is al voor de tiende dag op rij geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. Dat verliep rustig en vreedzaam, er waren geen gewelddadige confrontaties met de ordediensten, zoals in de voorbije dagen een paar keer wel het geval was.

In steden als Seattle, Los Angeles en Washington D.C. was ook de avondklok opgeheven, er was dus geen uitgaansverbod meer. De politie en de National Guard (onderdeel van het Amerikaanse leger, red) kwamen niet tussenbeide. Om het Witte Huis in Washington D.C. zijn hekken geplaatst die zeker tot 10 juni zullen blijven staan. In steden als Atlanta, Philadelphia en New York was de avondklok wel nog van kracht, maar dat hield mensen niet tegen om op straat te komen.

In New York waren na 20 uur nog duizenden mensen op de been. Betogers staken in groten getale de Brooklyn Bridge over, van Brooklyn naar Manhattan. In Brooklyn, Harlem en Manhattan pakte de politie enkele mensen op.  

Video player inladen...
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.