Radio 2

Sint-Ceciliakoor wil op 14 juni al zingen in zondagsmis Sterrebeek: "Met klein aantal zangers op veilige afstand"

Jos O, de dirigent van het kerkkoor, kijkt uit naar zondag 14 juni. Dan kan zijn koor, na drie maanden lockdown, opnieuw zingen tijdens de mis in de Sint-Pancratiuskerk van Sterrebeek bij Zaventem. Optreden met het voltallige koor is nog niet toegelaten. Slechts een beperkt aantal koorleden zal de mis opluisteren. Ze zullen op anderhalve meter van elkaar staan.  

Jos O is als het ware met de passie voor het kerkkoor geboren. "Ik denk dat ik zo'n vijftien jaar was, toen ik meezong in het koor van Lot bij Beersel." Jos was 18 toen hij dirigent werd van dat  koor. Nadien was hij elf jaar dirigent van het kerkkoor van Tervuren. Hij leidde ook een tijdje een klein koor In Sint-Lambrechts-Woluwe. Sinds 1999 is hij koorleider in de Sint-Pancratiuskerk van Sterrebeek.    

Lockdown

Het koor luistert elke zondag  de mis van de  Sint-Pancratiusparochie op. En op feestdagen vergast het Sint-Ceciliakoor de kerkgangers op meerstemmige zang. Door de lockdown heeft het koor niet kunnen zingen tijdens de Goede Week of met Pinksteren. De laatste mis waarin het koor zong was de zondagsmis van acht maart. En twee dagen later werd voor de laatste keer gerepeteerd. "Ik heb het koor de voorbije weken echt gemist", zegt Jos.

Atleet

Jos heeft zijn koorleden de voorbije maanden aangespoord om te blijven oefenen. Hij stuurde hun opdrachtjes door. "Ik bezorgde hun partituren of filmpjes van YouTube met zangvoorbeelden, zodat ze konden blijven repeteren." Oefening is belangrijk voor de stem. "Het is zoals bij een atleet:  wanneer hij niet traint verliest hij spiermassa", stelt Jos.

Veilig

Op zondag 14 maart zal het Sint-Ceciliakoor dus opnieuw in de kerk zingen. "We mogen nog niet met ons voltallig koor optreden", legt Jos uit. "Ik reken op zeven of acht zangers. Iedereen moeten op veilige afstand van elkaar staan.  Dat mag geen probleem zijn, want de kerk is groot genoeg." Jos onderstreept dat hij wil dat alles veilig verloopt. "De meeste koorleden behoren, gezien hun hoge leeftijd, tot de risicogroep voor coronabesmetting. We kunnen niet riskeren dat iemand ziek wordt", waarschuwt de koorleider nog. 

Meest gelezen