Imams en pastoors opgelucht over hervatting van religieuze diensten: "Maar het is ook een uitdaging"

Vanaf volgende week kan je weer naar de kerk, de moskee of de synagoge, want de religieuze erediensten worden opnieuw toegelaten vanaf maandag. Er zullen wel maar 100 mensen binnen mogen. Vanaf 1 juli wordt dat uitgebreid naar 200 personen. Pastoors en imams zijn tevreden, hoewel het ook een uitdaging zal zijn.

De nieuwe maatregelen zijn een hele uitdaging, zeker voor de grotere moskeeën. De moslimexecutieve zal de moslims informeren over de extra voorzorgsmaatregelen. Zo zullen moslims zich nu thuis moeten wassen in plaats van in de moskee en zullen ze ook hun eigen matje moeten meenemen. 

Een limiet van 100 personen is een uitdaging die we zeker moeten aangaan

"Het is een opluchting maar ook een uitdaging", zegt de Antwerpse imam Nordin Taouil. "Het zal niet gemakkelijk zijn om maximaal 100 mensen binnen te laten. Zeker tijdens het vrijdaggebed willen heel wat moslims naar de moskee. Maar het is een uitdaging die we zeker moeten aangaan. Desnoods moeten we met een beurtrol werken."

Kerken

Ook in de kerk heerst er opluchting. "We zijn echt aan het wachten om de mensen weer samen te brengen en om weer te vieren", zegt Bart Goossens, pastoor in Malle en Zoersel. "Ook de mensen zelf kijken ernaar uit. Er is in de afgelopen tijd veel leed geweest. Mensen hebben dierbaren verloren zonder afscheid te nemen. Het zal hen deugd doen dat er opnieuw herdenkingsvieringen zijn en ze eindelijk samen kunnen rouwen."

Hoe dat praktisch in zijn werk zal gaan, is nog niet helemaal duidelijk. "Per kerkgebouw zal er bekeken worden hoe we het moeten aanpakken. Er is een kerkraad per parochie die de praktische kant op zich zal nemen", gaat Goossens verder.   

Het wijwater werd eerder al uit de kerken weggehaald uit vrees voor het coronavirus. Doopsels kunnen voorlopig dus nog niet doorgaan. De bisschoppen hebben de vormsels en de eerste communies ook uitgesteld naar september of oktober. "We zullen dus eerst herbeginnen met de zondagse eucharistievieringen", besluit Goossens. "In de Kempen worden die bijgewoond door zo'n 50 personen." De limiet van maximaal 100 personen is daar dus zeker haalbaar.  

Meest gelezen