Indrukwekkende verhuisoperatie van Britse legertank in Sint-Niklaas: "De tank weegt evenveel als 10 olifanten"

In Belsele, bij Sint-Niklaas, is vanmorgen een oude Britse legertank van 52 ton verhuisd aan de legerstockwinkel ’t Amerikaantje. Voor de operatie moest een speciale 130-tons-hijskraan gebruikt worden. De tank moet nochtans amper 20 meter verder komen te staan, om plaats te maken voor de vernieuwde winkel en parking.

De legerstockwinkel ’t Amerikaantje in Belsele, bij Sint-Niklaas, wordt helemaal vernieuwd en daarom pakken ze ook de parking aan. Daar staat al meer dan 20 jaar een Britse legertank die nog gebruikt is in de Golfoorlogen in de jaren '90. Bart De Rijbel van BC-Construct: “Echt zware risico’s zijn er niet aan, de mensen die de kraan bedienen zijn dat gewoon, en alles is goed voorbereid, het gaat om een berekend risico. Het is wel de eerste keer dat we met BC-construct zo’n 130-tons hijskraan inzetten om een legertank te verhuizen.” 

Even zwaar als 10 volwassen olifanten

De tank is een Britse Chieftaintank uit 1972 en is ingezet in de Golfoorlogen, vandaar ook de zandkleur. De tank weegt maar liefst 52 ton, dat is even veel als 10 volwassen Afrikaanse olifanten. Ook al moest hij maar 20 meter verplaatst worden, wegdoen was geen optie, zegt Frederik Vlassenbroeck, eigenaar van ’t Amerikaantje: “Mijn vader heeft die tank in de jaren ’90 gekocht bij een Engelse firma die al het rollend materiaal van de overheid kon commercialiseren. Het overbrengen van de tank heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Mijn vader stond erop dat we de tank nooit zouden verkopen, omdat hij intussen iconisch is, en een uithangbord voor de winkel. Hij staat er dan ook al ruim 20 jaar. Daarom geven we hem een nieuwe plek op de vernieuwde parking aan de nieuwe winkel. De tank heeft intussen ook een emotionele waarde.”

Meest gelezen