Jongeren getuigen over racisme: "'Ga naar uw land' is echt een klassieker"

De beelden van de politieagenten die een eind maken aan het leven van de Afro-Amerikaan George Floyd leiden wereldwijd tot protest en verontwaardiging. Dat racisme niet tot de Verenigde Staten beperkt blijft, blijkt uit getuigenissen van jongeren die ons Instagram-jongerenkanaal nws.nws.nws optekende.

De 18-jarige Abel uit Boom krijgt wel vaker te maken met racisme. Als hij uitgaat bijvoorbeeld. "We hebben een speciale tactiek om binnen te raken", legt hij uit. "We zetten onze blanke vrienden voorop om onze kans te vergroten. Ik heb vaak ervaren dat we moeilijk binnen raken als we met alleen zwarten zijn."

Etnisch profilering door de politie: daarover kan Abel ook meespreken. "Als we over straat lopen met blanke en zwarte vrienden worden vaak alleen de zwarte vrienden ondervraagd en mogen de blanke vrienden gewoon  verder lopen."

Videospeler inladen...

De 18-jarige Rupina woont in een deelgemeente van Beveren. "Toen we hier kwamen wonen, merkten we al direct dat mensen van kleur hier in de minderheid waren", vertelt ze. "De mensen waren echt onvriendelijk tegen ons."

Pesten op school: bij Rupina kwam het hard binnen. "Ik werd vergeleken met kaka, ik werd buitengesloten bij spelletjes, leerkrachten wilden mij niet met zonnecrème insmeren "omdat bruine mensen niet verbranden". Toen ik bij leerkrachten ging huilen omdat ik gepest werd, zeiden ze dat dat gebeurde uit jaloezie op mijn huidskleur en werd er nooit iets gedaan. Ze hebben zelfs nooit een gesprek met mijn medeleerlingen  gehad."

Videospeler inladen...

De 15-jarige Naomi uit Gent heeft een heel diverse vriendengroep. "De blanke vrienden steunen mij natuurlijk wel, maar ik krijg ook nog altijd veel berichten dat we zagen of dat we overdrijven."

Nochtans heeft Naomi wel reden tot klagen. "Ik heb veel leerkrachten gehad die mij anders behandelen of racistische opmerkingen geven die eerder onschuldig bedoeld zijn: dat ik een slaaf ben of geen recht heb om te praten. Tegen mijn mama werd tijdens het oudercontact gezegd dat het toch wel verwonderlijk is dat ik zo goed Nederlands praat."

Videospeler inladen...

Voor de 17-jarige Mariëlle uit Sint-Pieters-Leeuw valt alles nog vrij goed mee. "Hoe ik persoonlijk racisme ervaar, gaat nog. Op school word ik normaal behandeld. Maar als je in conflict gaat, zie je de automatismen om racistische opmerkingen te maken."

"Je kan niet zeggen dat we dat gewoon worden. We moeten ons gewoon blijven verdedigen." 

Videospeler inladen...

"Bij mij is het nooit zo erg geweest dat er geweld werd gebruikt",  vertelt de 18-jarige Sabrina uit Meise. "Maar het is mij wel eens overkomen dat er racistische uitspraken werden gedaan:"Vieze negerin", "Ga terug naar uw land". Dat laatste is echt een klassieker."

"Je voelt wel dat mensen je aankijken" , zegt Sabrina nog. "Ik hoop dat er een tijd zal komen waarin people of colour niet worden bekeken als buitenaardse wezens."

Videospeler inladen...

Meest gelezen