Robin en Manon vast in Marokko of hoe weekje vakantie drie maanden werd: "Hebben al 1 wandeling kunnen maken"  

Robin en Manon zitten al exact 82 dagen vast in Marokko. Het koppel ging een weekje naar Marrakech, maar corona verlengde ongewild de vakantie. Op drie maanden tijd hebben ze al één wandeling kunnen doen. Toch vertellen ze positief hun verhaal op Studio Brussel. Ze prijzen zich gelukkig in hun verblijf dankzij hun onverwachte vriend uit de supermarkt.

Robin duikt terug de tijd in, toen het nog maart was. "We gingen oorspronkelijk werken op een festival in de Franse Alpen. Dat werd geannuleerd omdat er geen grote evenementen meer mochten plaatsvinden, zoals Tomorrowland Wintereditie. We dachten dan maar een verre vakantie te boeken op een plaats waar nog geen corona was. We zijn afgereisd op 12 maart en drie dagen later was Marokko in volledige lockdown", vertelt hij aan presentatrice Michèle Cuvelier.   

Die nieuwe vriend uit de supermarkt

Robin en Manon verbleven eerst in een kamp in de Sahara waar ze geen internetverbinding hadden en ze niet meteen doorhadden dat het land in lockdown ging. Momenteel logeren ze bij iemand die ze in maart leerden kennen in de lokale supermarkt. "We lieten iemand voor in de wachtrij aan de kassa en die man gaf ons zijn contactgegevens voor mocht er iets gebeuren", aldus Robin. 

Intussen is het koppel na drie maanden nog altijd niet gerepatrieerd naar België. "De Belgische ambassade was moeilijk bereikbaar. In het begin waren er vliegtuigen terug, maar het was chaos. Er waren hier zo veel Belgen en Nederlanders... Mijn vriendin heeft de Nederlandse nationaliteit, ik de Belgische. En er waren repatriëringen voor ofwel Nederlanders, ofwel Belgen. Het was een soep", legt Robin de situatie uit. Het koppel koos ervoor om de lockdown dan maar uit te zitten in Marokko. Ze gingen ervan uit dat de crisis slechts twee weken zou aanslepen.  

Wanneer terugkeren?

Toch blijven Robin en Manon positief: "We hebben veel geluk met de mensen bij wie we zijn terechtgekomen." In Marokko gelden geen versoepelingen zoals in België, althans toch niet officieel.

"We zitten nog steeds in lockdown. Je mag hier geen contact hebben met vrienden of familie. Je mag niet op straat. Per gebouw heeft één iemand een vergunning om naar de winkel te trekken. Maar in de praktijk merken we toch al enige versoepeling. We zijn al een keer gaan wandelen en hebben van de politie geen opmerking gekregen."  

Terugkeren zit er niet meteen in. "We hebben een mail van de ambassade gekregen dat er nieuwe repatriëringen komen, maar onder dezelfde voorwaarden als de vorige keer. Mensen met gezondheidsproblemen krijgen bijvoorbeeld voorrang, en dat is maar normaal ook", klinkt het.

BELUISTER hier het volledige gesprek op StuBru met Robin en Manon:

Robin en Manon maken er het beste van en houden een vlog bij op YouTube over hun corona-avontuur in Marokko:

Meest gelezen