Radio 2

Leuvense horeca klaar voor heropening op 8 juni: "Oude Markt wordt één groot terras"

In Leuven hebben het stadsbestuur en de horeca hun plannen voorgesteld om op 8 juni opnieuw de deuren -coronaproof- te openen. De Oude Markt wordt één groot terras. 

Op 8 juni mag de horecasector de deuren heropenen. Maar er gelden wel nog strenge maatregelen in het kader van de coronacrisis. In Leuven zijn de plannen om veilig te heropenen vandaag voorgesteld.  Ze zijn opgesteld na intens overleg tussen het stadsbestuur, de politie en de horecasector.

Goed voorbereid

"We hebben de afgelopen weken veel vergaderd en veel afgesproken, maar het blijft koffiedik kijken wat het op 8 juni wordt", geeft politiechef Jean-Paul Mouchaers toe. "We zijn goed voorbereid en vertrekken vanuit het volste vertrouwen in de horeca. Maar we zullen de eerste dagen wel met extra mensen op het terrein aanwezig zijn om waar nodig bij te sturen. Dat zal in eerste instantie steeds in onderling overleg gebeuren", verzekert de politiechef. 

Eén groot terras

De plannen om de horeca op de Oude Markt opnieuw te openen waren al langer bekend. De open ruimte zal bijna volledig worden ingenomen door terrassen, met een veilige afstand tussen de tafels. Zo kunnen de cafés de plaats, die ze binnen verliezen, toch wat goedmaken. In het midden van de Oude Markt blijft een strook vrij voor de hulpdiensten.

Muntstraat

In de Muntstraat zijn de uitbaters van de restaurants solidair.  Hun voorzitter, Rikky Evers, beseft dat het voor hen wel een moeilijke oefening wordt: “We zijn er ons van bewust dat het in een smalle straat als de Muntstraat niet altijd evident is om de afstandsregels te bewaren. Maar we willen dat elke uitbater zo veel mogelijk terrasruimte kan aanbieden. Daarom zijn we samen met de stad en de politie aan het bekijken hoe we dat best doen. We denken bijvoorbeeld aan eenrichtingsverkeer voor de voetgangers, zoals tijdens Hapje Tapje.”

Een lekker pintje

“De heropening van de Horeca vieren, daar past eigenlijk een frisse pint op café bij”, zegt Erik De Rop, voorzitter van de vzw Oude Markt. "De gedwongen sluiting heeft er zwaar op ingehakt bij de cafébazen. Maar de meeste zijn niet bij de pakken blijven zitten en hebben bijvoorbeeld hun zaak opgeruimd en opgefrist.  De parasols zijn besteld en worden eerstdaags geleverd. Wees gerust, die frisse pint gaat nog nooit zo gesmaakt hebben als aanstaande maandag”, belooft De Rop.