BELGA

Coronacijfers blijven dalen, longarts Eva Van Braeckel: "Ziekenhuizen herademen, maar blijft balanceren op slappe koord"

Er zijn in de afgelopen 24 uur 82 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld in ons land. Dat zijn er iets meer dan gisteren. Er vielen ook opnieuw meer doden: 28. Er liggen wel weer minder mensen in het ziekenhuis en op de dienst intesieve zorg. Toch blijft het druk in de ziekenhuizen. De Nationale Veiligheidsraad heeft gisteren een hele rist nieuwe versoepelingen aangekondigd. Volg hier al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de meest recente nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Longarts Eva Van Braeckel: "Ziekenhuizen herademen, maar het blijft balanceren op slappe koord"

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen. De druk op het personeel in de ziekenhuizen neemt af, maar er zijn nog steeds heel wat patiënten die verzorgd worden.

"De ziekenhuizen zijn aan het herademen op dit moment, maar het blijft het balanceren op een slappe koord. We weten niet wat ons in de toekomst te wachten staat. Het aantal nieuwe patiënten is heel sterk afgenomen"; legt longarts Eva Van Braeckel van het UZGent uit in "Het Journaal".

Video player inladen...

Nieuwe coronacijfers

Dit zijn de nieuwe coronacijfers van vandaag. Er zijn opnieuw iets meer besmettingen vastgesteld, maar het cijfer blijft onder de drempel van 100.

  • Er zijn de afgelopen 24 uur 82 nieuwe bevestigde gevallen. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen op 58 767.
  • In de ziekenhuizen zijn er momenteel in totaal 733 coronapatiënten opgenomen. De voorbije 24 uur waren er 21 nieuwe ziekenhuisopnames. In de intensieve zorgen liggen in totaal 143 patiënten, dat is een verdere daling met 29 patiënten in de voorbije 24 uur.
  • Er zijn de afgelopen 24 uur 89 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis. Sinds 15 maart zijn er 16.048 patiënten genezen verklaard.
  • Er zijn 28 bijkomende doden geteld de afgelopen 24 uur. 16 mensen overleden in het ziekenhuis en 12 in een woonzorgcentrum. In totaal werden 9.548 sterfgevallen gerapporteerd.

Van de 9.548 overleden personen, overleed 48 procent in het ziekenhuis, 51 procent in een woonzorgcentrum, 0,3 procent thuis en 0,5 procent op een andere plaats. De sterfgevallen in het ziekenhuis zijn allemaal bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra zijn zowel bevestigde (26 procent) als vermoede (74 procent) gevallen.

Video player inladen...

Infectioloog Steven Callens (UGent): "Er zullen zeker nog opflakkeringen zijn"

Volgens professor infectieziekten Steven Callens zullen er zeker nog opflakkeringen van de coronapandemie komen. "De evolutie in Europa stemt mij hoopvol, en ook de evolutie in China stemt mij hoopvol", zegt hij in "Het Journaal". Maar hij ziet ook enkele probleemlanden. "Brazilië is een belangrijke hotspot en ook in de Verenigde Staten zijn er nog verschillende plaatsen waar er een stijging van het aantal gevallen is." Ook in Rusland is het volgens hem nog moeilijk. Callens merkt op dat het hier om drie landen gaat die de economie op de voorgrond hebben geplaatst.

Ook Beke wil gewesten bevoegd maken voor gezondheidszorg: "Waar een wil is, is een weg"

In “Terzake” heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) het pleidooi van zijn partij herhaald om de gewesten volledig bevoegd te maken voor de gezondheidszorg. Nu zijn er in ons land over de verschillende federale en regionale regeringen nog 9 ministers bevoegd voor die materie, wat zeker in coronatijden niet efficiënt werkt.

“Het zou efficiënter zijn wanneer we een aantal zaken in één hand houden, in Vlaanderen, Wallonië en in Brussel”, zegt Beke. Hij denkt bijvoorbeeld dat de situatie in de woonzorgcentra “performanter” zou kunnen aangepakt worden. Beke is als Vlaams minister bevoegd voor de woonzorgcentra. In sommige van die centra liep het net grondig fout in de coronacrisis.

“Ik heb geen zin in de zwarte piet te gaan uitspelen”, aldus minister Beke. “In de woonzorgcentra is het inderdaad moeilijk gelopen.  In eerste instantie omdat we bij het begin geen mondmaskers hadden. Het was een federale verplichting om een noodstock te voorzien bij pandemieën. Die was er niet.” Al vindt Beke dat die discussie ons “vandaag weinig bij brengt”.

“Ik denk dat iedereen ervan overtuigd is dat we op een aantal punten sneller zouden kunnen handelen als we een aantal zaken in één hand zouden hebben”. Volgens hem kan zo’n hervorming vooral bij een bijzondere wet gebeuren en hoeft dat niet via de Grondwet. “Waar een wil is, is een weg. En als er een tweederdemeerderheid voor te vinden, kan die bijzondere wet aangepast worden.” Al wil Beke niet zeggen dat de kwestie voor zijn partij momenteel een breekpunt is voor de huidige regeringsonderhandelingen.

Video player inladen...

Vanaf maandag kunner er ook weer erediensten gehouden worden

Vanaf volgende week mag er opnieuw gebeden, gerouwd en gevierd worden in kerken en moskeeën. Er mogen maximaal honderd personen samenkomen. Vanaf juli wordt dat aantal verdubbeld. "Het Journaal" heeft een reportage gemaakt over de werking van het crematorium Hofheide in Holsbeek.

Video player inladen...

Niet alle horecazaken zien een heropstart zitten

"Het Journaal" heeft een bezoek gebracht aan het café van Peggy Sinnaeve in Blankenberge. Het café blijft voorlopig dicht, want anderhalvemeter afstand houden is bijna niet mogelijk.

Video player inladen...

Koning Filip bezoek Crisiscentrum: "De coronacrisis is onder controle, onder meer dankzij u"

Koning Filip heeft het Nationaal Crisiscentrum bezocht. Hij sprak er met medewerkers van het instituut en dankte hen voor het goede werk in de strijd tegen het coronavirus.

"Elke dag hebben jullie de mensen geïnformeerd over de situatie. en ik ben me bewust van het enorme werk dat u gedaan hebt.  De coronacrisis is nog niet beëindigd, maar wel onder controle, onder meer dankzij u", zei de koning.

Video player inladen...

Ook kinderen en jongeren met een handicap kunnen op kamp

Ook kinderen en jongeren met een handicap kunnen deze zomer op kamp of deelnemen aan andere vrijetijdsactiviteiten, met of zonder overnachting. Dat meldt de Taskforce Zorg, die daarrond een kader goedkeurde. De nog altijd geldende beschermingsmaatregelen moeten strikt worden toegepast en er wordt bijzondere aandacht gevraagd voor het feit dat sommige van deze kinderen en jongeren zelf tot een risicogroep behoren.

Het kader helpt de multifunctionele centra (MFC) van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) om uit te maken of kampen of activiteiten geschikt zijn voor de kinderen en jongeren met een handicap. De deelname kan zowel voor kinderen en jongeren die verblijven in een MFC, als voor zij die thuis vanuit een MFC worden ondersteund.

Meest gelezen