Foto: Kurt Burgelman

Na 17 jaar nieuwe versie van hit "Loetsebollekezoetse" zonder romantische clichés: “Ik was beter niet met haar getrouwd”

De Gentse groep Biezebaaze brengt een nieuwe versie uit van haar hit "Loetsebollekezoetse" uit 2003. Enkel het refrein blijft hetzelfde, de rest van de tekst gooit het over een andere boeg.  De zanger vraagt zijn geliefde niet langer om te trouwen, integendeel zelfs: “’K oa ’t nuunt nie meuge vroage” (ik had het nooit mogen vragen), is nu de conclusie.

Zanger Kurt Burgelman schreef tijdens de coronacrisis elke dag een nieuw nummer. Zo kwam hij ook op het idee om zijn grote hit van 17 jaar geleden te herschrijven. “Ik wou voor de grap nadenken over hoe het had kunnen gaan, mocht de inhoud van het nummer echt gebeurd zijn”, vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Het oorspronkelijke nummer was romantisch en ook wel een beetje grappig, maar deze keer wou ik het geen "happy end" geven. Zoals in vele relaties komt er wel sleet op en dat bezing ik hier.”

Nieuwe versie als antwoord

Muzikaal klinkt het ook helemaal anders dan het origineel, het is eerder een antwoord-single. Enkel het refrein “Scheetse, loetse, bolleke, zoetse, lieveke, schatse, boterkoekske, wilde mee maa trouwen oastemblieft” is behouden. Daarnaast rapt Kurt over hoe het na een tijdje verkeerd begint te lopen: “Ik mag dit niet, ik mag dat niet, ge klinkt als een ambulance”. Of nog: “Van uw gewurtel en uw gezaag, kreeg ik de seskes en wierd ik zot”. De conclusie is: “ik was beter nooit met haar getrouwd.”

‘Loetsebolleke’ is een verzonnen verhaal met een vleugje humor

“Eigenlijk is het mannenpraat”, geeft Kurt Burgelman toe. “Toogpraat, maar dan in ’t sappig Gents, de wereldtaal die men ondertussen in gans Vlaanderen weet te appreciëren. Net als de eerste versie, is ook deze ‘Loetsebolleke’ een fictief, verzonnen verhaal met een vleugje humor.”

Op vrijdag 5 juni komt de single officieel uit. Hieronder zie je een filmpje van de Facebookpagina van Kurt Burgelman, waarin hij de nieuwe tekst inzingt:

Meest gelezen