Videospeler inladen...

"We gaan ervan uit dat ze vermoord is": Na 13 jaar heeft politie nieuw spoor in zaak-McCann, hoever staat het?

Het Duitse gerecht laat er geen twijfel over bestaan: zij gaan ervan uit dat de Britse kleuter Madeleine McCann, die in 2007 verdween in Portugal, dood is. Er loopt een onderzoek naar een 43-jarige man die momenteel in Duitsland in de cel zit op verdenking van moord. Dat is vanmiddag gezegd op een (korte) persconferentie. Die kwam er na het onverwachte nieuws van gisteravond dat de Duitse, Britse en Portugese politie een nieuwe verdachte in het vizier hebben. Het Duitse gerecht wil geen verdere informatie geven over het hoe en waarom. Wat weten we tot nog toe? Kan dit de doorbraak zijn?  

Wat weten we over de verdachte?

De verdachte die de Britse, Duitse en Portugese speurders op het oog hebben, is een Duitse man van 43 jaar. In het verleden is hij volgens het Duitse gerecht al meermaals veroordeeld voor seksueel misbruik van kinderen. Nu zit hij in Duitsland een lange gevangenisstraf uit voor een ander feit. De speurders zeggen niet voor welk feit, volgens Duitse media zou het gaan om een verkrachting.

Een naam of een foto hebben de speurders niet vrijgegeven. Volgens de politie werd de verdachte op het moment van de verdwijning van Madeleine McCann omschreven als een blanke man met kort blond haar, ongeveer 1,82 m groot en slank gebouwd.

Madeleine McCann verdween op 3 mei 2007 in Praia da Luz, in de Algarve, in Portugal. Volgens de Britse en Duitse politie reisde de verdachte tussen 1995 en 2007 regelmatig naar de Algarve en verbleef hij er ook lange periodes. Hij had er geen vaste verblijfplaats en trok er rond in een kampeerbusje. Hij verdiende er de kost met tijdelijke baantjes in de horeca, met inbraken in hotels en vakantiewoningen en met drugshandel.

Op het moment van de verdwijning van Madeleine McCann was hij in Praia da Luz. Uit locatiegegevens van zijn gsm blijkt dat de man daar op 3 mei 2007 tussen 19.32u en 20.02u gebeld werd op een Portugees nummer, door een Portugees nummer. Madeleine verdween die avond tussen 21.10u en 22u uit het vakantie-appartement van haar ouders. Op 4 mei 2007, een dag na de verdwijning van de kleuter, liet hij een van zijn twee wagens, een Jaguar, op een andere naam zetten.

De verdwijning van Madeleine McCann was meteen groot nieuws in 2007. Onder andere profvoetballer Cristiano Ronaldo riep op om haar snel terug te brengen. Bekijk hier een journaalreportage uit het archief van vlak na de verdwijning, lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ook de lokale bevolking leefde de dagen na de ontvoering mee met de familie McCann, bekijk hieronder beelden van een wake op 12 mei 2007 en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Waarom komt de man nu in het vizier?

Madeleine McCann verdween 13 jaar geleden. Hoe zijn de politiediensten deze nieuwe verdachte nu op het spoor geraakt? Volgens de speurders in het Verenigd Koninkrijk was de nieuwe verdachte een van de 600 namen die in het Britse onderzoek naar de verdwijning van Madeleine McCann naar boven kwamen. Op dat moment werd hij niet beschouwd als een verdachte.

In 2017, tien jaar na de verdwijning van Madeleine McCann, dook volgens de politie "belangwekkende" nieuwe informatie over hem op. Britse speurders hebben toen "uitgebreid onderzoek" verricht in Portugal en Duitsland om meer details over hem te verzamelen.

"In 2017 waren de ouders van Madeleine McCann te gast in "Opsporing verzocht", een Duits justitieprogramma", verduidelijkt Judith van de Hulsbeek, correspondente in Duitsland. "Toen waren er niet genoeg aanknopingspunten om daarmee verder te gaan. Nu zijn er klaarblijkelijk wel genoeg elementen om de man opnieuw in het vizier te plaatsen."

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Hoe gaat het onderzoek verder?

Volgens de Britse, Duitse en Portugese speurders gaat het om een belangrijke ontwikkeling in de zaak. Er zijn veel aanwijzingen dat de man er iets mee te maken heeft, maar échte bewijzen ontbreken nog. De politie wil dan ook het onderste uit de kan halen en doet een oproep aan al wie iets meer kan vertellen, om zich te melden.

De Britse politie heeft foto's vrijgegeven van de twee wagens waar de verdachte ten tijde van de verdwijning van Madeleine McCann in Portugal mee reed: het Volkswagen-kampeerbusje (T3 Westfalia) en een Jaguar (XJR6). De twee voertuigen zijn in beslag genomen door de Duitse politie. Daarnaast hebben ze ook foto's gepubliceerd van een huis tussen Praia da Luz en Lagos, waar de verdachte toen mogelijk geweest is.

(tekst gaat voort onder de foto's)

"Sommige mensen zullen de man die we beschrijven, herkennen. Ik spreek u rechtstreeks aan", zegt Mark Cranwell, de Britse politie-inspecteur die het Britse onderzoek naar de verdwijning van McCann leidt. "Misschien weet u iets, bent u op de hoogte van sommige dingen die hij gedaan heeft. Hij heeft u misschien iets toevertrouwd over de verdwijning van Madeleine."

"Er zijn 13 jaar voorbijgegaan en uw loyaliteit aan deze persoon is misschien veranderd. Deze man zit nu in de gevangenis. We zijn er ons van bewust dat sommige mensen in het verleden ongerust waren om de politie te contacteren. Nu is het moment om naar voren te komen."

Er zijn ook twee telefoonnummers vrijgegeven, zowel van de verdachte zelf, als van de persoon die hem gebeld heeft op de avond van de verdwijning van Madeleine McCann. Hij of zij wordt niet beschouwd als een verdachte, wel als een "kritieke getuige", beklemtoont Cranwell. Hij vraagt met aandrang dat hij of zij zich meldt.

We zijn er ons van bewust dat sommige mensen in het verleden ongerust waren om de politie te contacteren. Nu is het moment om naar voren te komen.

Mark Cranwell, Britse speurder die het Britse onderzoek naar Madeleine McCann leidt

Zal Madeleine McCann nog worden teruggevonden?

Een belangrijke ontwikkeling in het onderzoek dus, volgens de speurders, maar tot wat die doorbraak zal leiden, is onbekend. Hoe groot is de kans dat Madeleine McCann na 13 jaar nog teruggevonden wordt? Opvallend is het verschil in de omschrijving van het onderzoek door Britse en Duitse speurders. 

In verband met de verdwijning van Madeleine McCann voeren we een onderzoek naar een 43-jarige Duitse staatsburger op verdenking van moord. Daaruit kunt u dus afleiden dat we ervan uitgaan dat het meisje dood is.

Hans Christian Wolters, openbaar aanklager in Braunschweig, Duitsland

De Britse politie blijft spreken over een onderzoek naar een verdwijningszaak, omdat er voor haar onvoldoende aanwijzingen zijn om te zeggen of Madeleine al dan niet nog in leven is. Duitsland heeft het expliciet over een moordzaak, met de man die gisteravond genoemd werd als verdachte. "In verband met de verdwijning van Madeleine McCann voeren we een onderzoek naar een 43-jarige Duitse staatsburger op verdenking van moord. Daaruit kunt u dus afleiden dat we ervan uitgaan dat het meisje dood is", stelde Hans Christian Wolters, de openbare aanklager van Braunschweig in Duitsland.

Het Duitse gerecht geeft echter geen details vrij over het hoe en wat, en waarom zij de zaak-McCann behandelen als een moordzaak. Wolters roept net als de Britse speurders eender wie die nuttige informatie of tips denkt te hebben op om contact op te nemen met de politie.

In Portugal komt het nieuws over de nieuwe verdachte als een schok, maar wordt niet meer gerekend op een snelle afloop, zegt correspondent José da Silva. "Portugezen reageren eerder verbaasd waarom het zo lang geduurd heeft om de 43-jarige Duitser aan te wijzen als verdachte, omdat hij enkele jaren geleden al genoemd werd in de zaak. Men vraagt zich af of de politie wel genoeg gedaan heeft."

Bekijk de analyse van Ivan Ollevier uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de de aankondiging door het Duitse gerecht en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de persconferentie van het Duitse gerecht en duiding door VRT NWS-journalist Ivan Ollevier.

Meest gelezen