Radio 2

Pinksterweekend zorgt voor massa zwerfvuil in parken van Wemmel: "Is dit het nieuwe normaal?"

Het zonnige pinksterweekend heeft in Wemmel een wrange nasmaak gekregen. Werklui haalden in de twee gemeentelijke parken een massa zwerfvuil op, genoeg om een container te vullen. De burgemeester is boos.

Vijf werklui van de gemeente Wemmel hebben na het pinksterweekend een hele container van 12 kubieke meter gevuld met zwerfvuil. Dat hebben ze opgeraapt in het park aan de vijver van de sporthal en in het park aan het gemeentehuis. Dat is nog nooit eerder gebeurd. 

Het nieuwe normaal?

"Dit is ongezien", reageert burgemeester Walter Vansteenkiste (LB Wemmel) boos.  “Dit mogen we absoluut niet als normaal gaan beschouwen”, voegt hij er meteen aan toe. "De gemeentelijke parken moeten na elk weekend al opgeruimd worden. Maar het oprapen van zoveel zwerfvuil is iets heel anders dan het gewone onderhoudswerk, zoals het leegmaken van de vuilnisbakjes en het opruimen met stofzuigers.  Zo een opruimwerk na elke zonnige dag in de zomer organiseren, wordt onhoudbaar", stelt de burgemeester.  

Coronavakantie

Vansteenkiste vreest inderdaad dat dit scenario zich ook in de zomer tijdens zonnige weekdagen zal herhalen. Want veel mensen zullen door de coronacrisis niet met vakantie gaan. Het schepencollege van Wemmel neemt daarom meteen maatregelen: “We gaan tijdelijk twee extra jobstudenten aanwerven. Zij zullen de vijf werklui na elk weekend helpen om de parken op te ruimen”, zegt de burgemeester. “We gaan ook extra publieke vuilnisbakjes plaatsen, maar vragen tegelijk respect voor ons openbare groen." De gemeente treedt ook repressief op. "Onze gemeenschapswachten zoeken momenteel tussen het zwerfvuil naar sporen van de daders. Wie betrapt wordt, krijgt een fikse boete en draait ook op voor de opruimingskosten", waarschuwt de burgemeester.  

Meest gelezen