Radio 2

Zingen aan de deur om kwetsbare jongeren te steunen tijdens coronacrisis

De Ieperse jeugdopbouwwerker Wannes Beernaert trekt samen met Robin Jonckheere van deur tot deur, met de gitaar in de hand. Samen geven ze miniconcerten voor kwetsbare jongeren.

Het idee van de miniconcerten komt van Robin Jonckheere (17). "Ik wou actie ondernemen en deed een oproep op Facebook. Het idee was om een gratis, kort concertje te geven met een gezellige babbel rond de vraag "oe ist?". Zo kwam ik in contact met Wannes Beernaert, jeugdopbouwwerker voor vzw Uit De Marge in Ieper.” Wannes en Robin brachten het nummer “oe ist” van de West-Vlaamse rapper Brihang. “Het contact tijdens zo'n miniconcert is veel persoonlijker dan bij een optreden met tientallen aanwezigen. Ik kijk hen recht in de ogen en zie hoe jong én oud ervan genieten. Het is fantastisch", glundert Robin.

Bang om buiten te komen

Kwetsbare jongeren hebben het vaak moeilijk tijdens de coronacrisis. Zo'n concertje is een leuke gelegenheid voor vzw Uit De Marge om de jongeren nog eens te zien en te vragen hoe het met hen gaat. "Sommigen heb ik al maanden niet meer gezien", zegt Wannes. “Heel wat kinderen zijn bang om buiten te komen. Voor de coronacrisis bracht ik spelletjes en speelgoed met mijn bakfiets naar de wijken, waar we dan laagdrempelige activiteiten deden. Zeker nu is het belangrijk elkaar te blijven zien en bij te praten. Met onze muziek proberen we positiviteit te brengen in deze moeilijke periode."

Sasha (13) en haar familie waren een van de eersten bij wie Robin en Wannes aanbelden. "We kennen Wannes al een paar jaar en waren verrast dat hij plots voor onze deur stond. Vaak vervelen we ons binnen en soms hebben we een dipje. Ze mogen zeker terugkomen. Hoe sneller hoe liever."

Meest gelezen