Blijven cafés en restaurants langer open dankzij de Walen? En eten zij echt later?

In Wallonië eten de mensen later en dus werd het sluitingsuur voor cafés en restaurants verlaat van middernacht naar 1 uur, zo klonk gisteren de – toch wel opvallende - uitleg na de Nationale Veiligheidsraad. Maar klopt dat wel? “De Walen zijn minder strikt en komen later”, vertelt chef-kok Wout Bru.

“We hebben tijdens de onderhandelingen moeten ervaren dat er twee eetculturen zijn in ons land”, vertelde minister Nathalie Muylle (CD&V) gisteren in “De wereld vandaag” op Radio 1. “We voelden dat onze Franstalige collega’s meer de zuiderse mentaliteit hebben om ’s avonds wat later te eten. In Vlaanderen hebben we eerder die noordelijke mentaliteit. Zoals in Nederland of Scandinavië gaan we vroeger aan tafel. Vanuit Wallonië kregen we te horen dat een eerste shift organiseren in een restaurant voor 19 uur onmogelijk zou worden.”

Vlamingen willen zo snel mogelijk tafelen

Uiteindelijk viel de beslissing op 1 uur 's nachts als sluitingstijd bij de heropstart van de hele horeca. Chef-kok Wout Bru is daar bijzonder tevreden mee. Bru is goed bekend met de Waalse restaurantgeplogenheden. In Vlaanderen is hij bekend als tv-kok, maar in het Waalse Durbuy baat hij twee restaurants uit. Zelfs de Franse eetcultuur is hem vertrouwd. Jarenlang was Bru chef-kok in de Provence.

Wout Bru bevestigt helemaal het grote verschil in avondlijke eetgewoonten tussen noord en zuid. “In de Provence mocht ik dat al ervaren. De Vlaamse toeristen kwamen steeds vroeg en zeer punctueel, de Fransen heel laat. Voor 7 uur ‘s avonds gingen we niet open, wat betekende dat de Vlamingen al ongeduldig aan de deur stonden te dringen om zo snel mogelijk te kunnen tafelen. Nu ik in Wallonië actief ben, zie ik net hetzelfde. Vlamingen vragen speciaal om vroeger te komen eten. De Walen zijn minder strikt, komen later, precies die Franse mentaliteit. Voor 7 uur zie je ze niet. Het is vaak 8 uur.”

Restaurants zijn commerciële zaken waar liefst zoveel mogelijk klanten over de vloer komen. Tafels renderen het best als ze tweemaal per avond kunnen worden bediend, vooral bij de brasseries.  Precies dat speelde mee bij de beslissing van de Veiligheidsraad. Een vroeg sluitingsuur zou dat onmogelijk hebben gemaakt. “Het is stresserend, maar natuurlijk is het commercieel interessanter om twee shifts per avond te kunnen bieden”, stelt Wout Bru. “En ja, Vlaanderen is op die manier misschien wel aantrekkelijker. Om 6 uur toekomen, stipt zijn, een aperitief consumeren en dan eten.”

Wout Bru voegt graag nog een opvallende verschil tussen Vlaamse en Waalse restaurantgebruiken toe. “In Wallonië wordt er nog altijd snel naar ingewanden gegaan, naar niertjes, zwezerik of kalfstong. Dat geraak je aan de Vlamingen nog amper kwijt.”

Walen willen nog altijd ingewanden