CHECK: Neen, er zijn geen aanwijzingen dat antifa achter geweld zit zoals Trump beweert

Volgens de FBI zijn er geen bewijzen dat antifa, een afkorting voor anti-fascisten, achter gewelddaden zitten tijdens de protestgolf van de afgelopen dagen in de VS. Toch noemt president Trump antifa een terreurorganisatie. Antifa-aanhangers zeggen dan weer zelf het slachtoffer te zijn van desinformatie.

Voor president Trump is het duidelijk: de witte relschoppers onder de Black Lives Matter-betogingen zijn antifa, een afkorting voor anti-fascisten. In zijn tweets omschrijft hij hen als "extreem-links gespuis dat de gevestigde macht omver wil werpen, chaos en verwarring verspreiden."

Een terreurorganisatie, zo meent hij, ook al is de Amerikaanse overheid momenteel juridisch niet in staat om binnenlandse organisaties als terreurorganisatie te benoemen. 

 

Geen organisatie, maar beweging(en)

Het blijkt trouwens heel moeilijk om over antifa als een organisatie te spreken. Er is geen uitgesproken leider of structuur. Er is geen woordvoerder. Niemand weet hoeveel aanhangers er precies zijn.

Het zijn eerder bewegingen (jawel, meervoud) met losse groepen personen die zich verenigen onder een gedachtegoed, vaak dat van extreem-links, maar ook van anarchisme of communisme bijvoorbeeld.

Ze gaan terug tot de strijd tegen het fascisme in Europa, met de opkomst van het nazisme. De moderne variant in de VS ontstond in de jaren ‘80 van vorige eeuw, maar tot begin jaren 2000 bleef het relatief rustig. Pas met de opmars van Donald Trump en de alt-right beweging werden ze weer wakker. 

 

Geen concrete bewijzen

De meeste aanhangers wijzen het gebruik van geweld af, ook al werden in het verleden gewelddadige confrontaties met bijvoorbeeld extreem-rechtse tegenstanders niet geschuwd. Zo kwamen ze in beeld in augustus 2017 opdagen tijdens een mars van ultra-nationalisten in Charlottesville, Virginia. Een deel van de aanhang durft ook op straat rond te lopen met pepperspray, messen en kettingen. 

(lees verder onder de foto) 

 
Mars van "white supremacists" in Charlottesville, augustus 2017
Emily Molli/NurPhoto
Dat individuen die zich uitgeven voor antifa betrokken zijn bij gewelddaden in de marge van de protestgolf in de VS is helemaal niet uitgesloten.

Dat individuen die zich uitgeven voor antifa ook nu betrokken zijn bij gewelddaden in de marge van de protestgolf in de VS is helemaal niet uitgesloten. Maar voor alle duidelijkheid: concrete bewijzen zijn er niet. Ook de FBI onderzoekt dit, maar zou nog geen aanwijzingen hebben gevonden, zo blijkt uit een intern rapport dat het Amerikaanse tijdschrift The Nation in handen kreeg.

Ook het feit dat ze ongestructureerd zijn maakt het lastig om de schuld op hen af te schuiven. Iedereen kan zich immers voor antifa uitgeven. 

Nep-accounts van antifa op Twitter

Toch werd, zoals het wel vaker gaat, de claim van president Trump overgenomen door zijn aanhangers. Ook andere Republikeinen en conservatieve nieuwsorganisaties wezen met de vinger naar antifa. Op sociale media werden de voorbije dagen massaal veel berichten verspreid over antifa. Niet alleen de VS maar ook de rest van de wereld heeft zo niet enkel de naam leren kennen, maar ook de negatieve bijklank. 

 
Extreem-linkse profielen op sociale media slaan de bal terug

Heel wat extreem-linkse profielen op sociale media die pronken met antifa-vlaggen kaatsen intussen de bal terug. Volgens hen willen zowel Trump als extreem-rechts antifa in een slecht daglicht plaatsen, met de bedoeling om de hele Black Lives Matter beweging een slechte naam te geven. 

 

Het klopt dat er de voorbije dagen verschillende valse antifa-accounts zijn opgedoken. Zo moest deze post op Twitter door @Antifa_US laten uitschijnen dat antifa ‘de witte buurten’ onder handen wil nemen met een #FuckAmerica. Het was een account die vrijwel meteen offline werd gehaald door Twitter en waarschijnlijk hooguit een dag bestaan heeft.  

 

Conclusie: het is onduidelijk of antifa achter gewelddaden zit, voorlopig onderzoek heeft geen concrete aanwijzingen opgeleverd. 

 

Meest gelezen