Familie Liam Vanden Branden reageert op nieuw spoor in zaak-McCann: "Hopelijk komen er ook bij ons ooit antwoorden"

Nu de politie na 13 jaar een nieuwe verdachte heeft in het onderzoek naar de verdwijning van de Engelse kleuter Madeleine McCann, rijst de vraag hoe dat nieuws binnenkomt bij ouders wiens kind ook spoorloos verdwenen is. Begin mei was het 24 jaar geleden dat Liam Vanden Branden verdween aan het Zennegat in Mechelen. Dirk Vanden Branden, papa van Liam, getuigde bij Radio 2 Antwerpen. 

De aandacht van Dirk Vanden Branden werd meteen getrokken toen hij hoorde dat de politie een nieuw spoor heeft in de zoektocht naar het Engelse meisje Madeleine McCann. Het meisje was 3 toen ze in 2007 verdween in Portugal. Ze was er met haar ouders op vakantie. Er is nooit meer een spoor van haar teruggevonden. "Toen ik het nieuws hoorde, hoopte ik meteen dat de ouders nu eindelijk een antwoord krijgen", vertelt Dirk. "Ik kan zelf ook alleen maar blijven hopen dat er ook voor ons vroeg of laat nog antwoorden komen."

Hoop doet leven?

"Ik ben in het verleden al een aantal keer zwaar ontgoocheld geweest, dus ik ben voorzichtig met de uitspraak dat hoop doet leven", voegt Dirk er nog aan toe. "Het is zeker ook niet zo dat de tijd alle wonden heelt, want je kan zo'n onopgeloste verdwijning niet afsluiten. Mijn zoon Liam was 2 jaar toen hij op 3 mei 1996 om 17.15 uur verdween aan het Zennegat in Mechelen. Dat is alles wat wij weten en waar we het nog altijd mee moeten doen."

Een kind moeten afgeven, is op zich al heel erg. Maar als je ook geen rouwproces kan hebben, wordt het wel heel moeilijk

Op de vraag of Dirk door zijn verdriet de coronacrisis makkelijker kan relativeren, zegt hij dat hij gelukkig geen probleem heeft met alleen zijn. Hij heeft er dus niet zo'n last van gehad. Hij heeft daarentegen wel veel begrip voor mensen die wegkwijnden van eenzaamheid.

Dirk merkt wel op dat er een groot verschil in afzien is. "Aan de coronacrisis komt er wellicht een einde. Dit probleem kan opgelost worden, als men maar de nodige verstandige beslissingen neemt. Voor mij en mijn gezin lijkt er geen licht aan het einde van de tunnel."

Meest gelezen