Getty Images

Ook binnensporten kunnen opnieuw, zoals bowling en tafeltennis: "We ontsmetten de ballen elk uur"

Sportzaken of -clubs met binnenactiviteiten, zoals het Bowlingpaleis in Lochristi en tafeltennisclub TTC Merelbeke, bereiden zich voor op een heropening maandag nu de Veiligheidsraad dat toelaat. Het veiligheidsplan ligt klaar. 

Nu horecazaken, onder strenge voorwaarden, mogen heropenen, geldt dat ook voor sportzaken die binnensporten aanbieden. Bowlingzaak het Bowlingpaleis in Lochristi heeft al heel wat voorbereidingen getroffen. "De bowlingballen zullen regelmatig ontsmet worden, na ieder spel, en er kunnen handschoenen gedragen worden", zegt zaakvoerder Bart Sommeville.

Mondmaskers en gel

"We voorzien mondmaskers en ontsmettingsgel, voor het personeel én de klanten. Alles waar mensen mee in contact komen, ontsmetten we grondig om het zo veilig mogelijk te houden." Hoe zit het met bowlingschoenen? "Ze zijn niet verplicht, maar kunnen wel nog. Je mag gerust ook  je eigen schoenen blijven dragen. Als  je donkere zolen hebt, voorzien we dan wel een soort kous om over je schoenen te doen. Zo beschadigen we de vloer niet."

Het bowlingseizoen is bijna voorbij, maar ik denk dat mensen nog wel graag een balletje komen gooien

Bart Sommeville, zaakvoerder Bowlingpaleis

Voorlopig geen groot buffet

Het enige waar de bowlingzaak mee verveeld zit is het grote buffet dat nog niet open kan: "Dat is zo'n beetje ons handelsmerk. Een groot, rijkelijk buffet waar je zoveel mag van nemen als je wil. Maar dat mag niet meer. We zijn aan het bekijken of we dat kunnen oplossen."

Zaakvoerder Sommeville is alleszins een tevreden man: "Toen er midden maart werd gezegd dat alle zaken dicht moesten, was dat toch even schrikken. Het bowlingseizoen sluit normaal gezien wel af in juni maar ik denk dat de mensen lang genoeg thuis gezeten hebben en dat ze zin zullen hebben om een balletje te komen gooien." De zaak gaat wel pas vrijdag 12 juni open, om zo voldoende tijd te hebben om helemaal in orde te kunnen zijn.

Tafeltennis

Ook tafeltennisclubs mogen weer opstarten: "We zijn daar heel blij mee", vertelt Jo Willems van TTC in Merelbeke. Hij is ook sporttechnisch coördinator bij de Vlaamse Tafeltennisliga. "We zijn al zo lang aan het wachten tot we weer mogen openen. Het duurde lang voor er nieuws kwam over binnensporten, zeker over tafeltennis. We werden een beetje over dezelfde kam geschoren als andere sporten waarbij er meer contact is."

Richtlijnen

Toch had de club al bepaalde richtlijnen klaar. "We hebben ongeveer 270 leden en zullen daarom met een reservatiesysteem werken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk spelen. Heel belangrijk is dat we ook weten wie er wanneer speelde. Als er toch een besmetting zou zijn, kunnen we makkelijk traceren. We hebben het voordeel dat we in onze zaal enkel tafeltennissen, we kunnen dus vele dagen en uren open zijn."

Er is sowieso veel afstand in deze sport aangezien de tafel al tussen twee spelers staat
Jo Willems, bestuurslid tafeltennisclub Merelbeke

Niet douchen

De club neemt ook andere maatregelen: "Er zal altijd iemand van het bestuur aanwezig zijn. Hij of zij moet erop toezien dat de maatregelen nageleefd worden. De kleedkamers en de douches mogen voorlopig ook niet opengaan. De leden moeten in sportkledij aankomen, enkel schoenen mogen nog gewisseld worden", legt Willems uit. "De tafels zullen ontsmet worden tussen elke sessie door. Ze zullen ook ver genoeg uit elkaar gezet worden en afgebakend worden. Op die manier is er zo weinig mogelijk contact tussen de spelers onderling en met het materiaal."

Gemist sociaal contact

"Het zal sowieso heel leuk zijn om iedereen terug te zien, het heeft lang geduurd. Als single is het voor mij erg fijn om nu opnieuw meer sociaal contact te hebben. Het meest van al heb ik de trainingen aan de jonge spelers van 12 jaar gemist. Ik ga de verloren trainingen met hen ook zo veel als mogelijk proberen inhalen."

Meest gelezen