Parket Antwerpen start onderzoek na racistische opmerkingen aan het adres van Open VLD-woordvoerder Zelfa Madhloum

Afgelopen weekend kreeg de nieuw aangestelde woordvoerster van Open VLD, Zelfa Madhloum verschillende racistische opmerkingen over zich heen op sociale media en op een aantal nieuwswebsites. Het parket start nu op eigen initiatief een onderzoek. "De strijd tegen racisme is een prioriteit" tweette het Antwerpse parket."

De aanleiding van de reeks racistische oprispingen was een foto van Madhloum die werd gepost op de Facebookpagina van TScheldt. Dat magazine noemt zich op zijn website “Vlaamse satire”. Op de foto draagt ze een zwarte chador (een zwart kleed dat heel haar hoofd en lichaam bedekt.)

Madhloum werd vorige week aangesteld als woordvoerder van de nieuwe Open VLD voorzitter Egbert Lachaert. Ze schreef zelf een reactie bij een collage van racistische reacties,  waarin ze zich afvroeg of ze minder Vlaams of Liberaal is omdat haar ouders Iraakse roots hebben. Ze diende evenwel geen klacht in.

Het parket van Antwerpen opent nu ambtshalve  een onderzoek. "We hebben gemerkt dat onze maatschappij zulke racistische opmerkingen niet kan accepteren", zegt Kristof Aerts van het parket van Antwerpen. "Wij zijn als parket de vertegenwoordigers van die samenleving en daarom is het onze plicht om hier het initiatief te nemen en een onderzoek te starten."

De politie zal nu in opdracht van het parket de racistische opmerkingen in kaart brengen en nagaan wie die opmerkingen heeft geschreven.  "We gaan proberen daar mensen te identificeren en daar dan een gepast gevolg aan geven", besluit Aerts.

Meest gelezen