De Ambarnaja-rivier kleurt rood door de gelekte dieselolie.
AFP or licensors

President Poetin roept noodtoestand uit na lek van 20.000 ton diesel in Siberië

De Russische president Poetin heeft de noodtoestand afgekondigd voor een regio in Siberië waar zo'n 20.000 ton dieselolie gelekt is in een rivier. De Ambarnaja-rivier kleurt helemaal rood. Het lek ontstond vrijdag al in een krachtcentrale in de buurt van de stad Norilsk, boven de poolcirkel. Milieuorganisatie Greenpeace spreekt van een van de ergste milieurampen ooit in Arctisch gebied. President Poetin is woedend omdat volgens hem de regering pas na twee dagen het nieuws via sociale media moest vernemen.

Het lek ontstond vrijdag al in een fabriek van Nornikkel, een mijnbouwbedrijf dat de regio tot een van de meest vervuilde ter wereld heeft gemaakt. De fabriek ligt in de buurt van Norilsk, een stad op zo'n 3.000 kilometer ten noordoosten van Moskou, boven de poolcirkel.

Een van de oliereservoirs van de fabriek zou verzakt zijn, waardoor de tank scheurde, in brand vloog, en er zo'n 20.000 ton dieselolie uit lekte. Die kwam terecht in de Ambarnaja, een rivier die in een meer terecht komt van waaruit andere rivieren ontspringen die naar de ecologisch delicate Noordelijke IJszee vloeien.

Smeltende permafrost

Wat er precies is misgelopen is nog niet duidelijk. Maar het bedrijf zegt dat het ongerust is over faciliteiten die gebouwd zijn op een verzakkende ondergrond. In de regio is de zogenoemde permafrost-bodem normaal gezien het hele jaar door bevroren, maar elk jaar smelt de permafrost meer en meer.

Met zeilen en schermen op het water proberen de hulpdiensten de verspreiding van het rode, vervuilende goedje over de rivieren te beperken. Maar volgens WWF Rusland is er al voor miljoenen euro's schade aangericht. Greenpeace Rusland spreekt van een van de grootste milieurampen uit de geschiedenis van het Arctische gebied.

Met schermen op het water proberen de hulpdiensten de verspreiding van het rode, vervuilende goedje over de rivieren te beperken.
AFP or licensors

Op de hoogte via sociale media

De Russische president Vladimir Poetin reageert woedend dat de overheid pas twee dagen na de ramp op de hoogte werd gebracht. De Kremlingezinde krant Moskovski Komsomolets kopt: "Poetin trekt wit weg van woede en schreeuwt over de ramp in Norilsk". Hij zou het nieuws over de ramp zelfs hebben moeten vernemen via sociale media. 

De gouverneur van de getroffen regio bevestigt dat specialisten eerst dachten dat het lek geen vervuiling zou veroorzaken. Gouverneur Aleksandr Oess bevestigt dat "pas nadat er verontrustende informatie op sociale netwerken was opgedoken en er aanhoudende vragen kwamen, werd de ware grootte van de ramp duidelijk voor de autoriteiten op zondagochtend." Poetin gaf op een teleconferentie zowel de baas van het bedrijf als de gouverneur een veeg uit de pan.

De Russische krant Kommersant trekt die gang van zaken dan weer in twijfel en zegt dat de autoriteiten al anderhalf uur na de ramp op de hoogte waren.

President Poetin roept nu de noodtoestand uit en er zijn ook drie onderzoeken geopend naar wat er is misgelopen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...