AFP or licensors

Protest tijdens goedkeuring wet in Hongkong die beledigen Chinees volkslied strafbaar maakt

In Hongkong is alweer een omstreden wet aangenomen die het mogelijk maakt om het beledigen van het Chinese volkslied strafbaar te maken. Pro-democratische aanhangers zien het als een poging van China om meer invloed te krijgen in Hongkong. In het parlement was tijdens de stemming protest en moest de zitting kort worden stilgelegd. 

In het parlement in Hongkong werd het omstreden wetsontwerp goedgekeurd met 41 stemmen voor en 1 stem tegen. Volgens de pekinggezinde parlementsleden is de wet nodig zodat de inwoners "gepast" respect tonen voor het volkslied. Wie schuldig wordt bevonden aan het beschimpen van het lied kan tot drie jaar cel krijgen en een hoge geldboete.

De meeste pro-democratische parlementsleden hebben de stemming geboycot. Ze waren er ook in geslaagd om de stemming van de wet verschillende maanden uit te stellen. Ze zijn tegen de invoering van deze wet, omdat ze het beschouwen als een nieuwe poging van China om de vrijheden in Hongkong te beperken en de inmenging van Peking te vergroten.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Tijdens de zitting was er protest. Het pro-democratische parlementslid Ray Chan ging vooraan staan en riep: "Een moorddadig regime stinkt voor 10.000 jaar". Toen de bewakers tussenkwamen, liet Chan een stinkende pot met vloeistof vallen. De zitting werd daarop kort stilgelegd. Chan werd met een collega-parlementslid verwijderd uit de zaal. Iedereen werd geëvacueerd en de brandweer kwam om de vloeistof te verwijderen. Daarna werd de zitting hervat en de wet aangenomen.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Ook tijdens het debat over de wet vorige week, kwamen er heel wat demonstranten de straat op en werden er zo’n 300 betogers opgepakt.

De goedkeuring van deze wet, komt kort nadat een ook al omstreden "veiligheidswet" werd aangenomen. Deze nieuwe wet maakt onder andere activiteiten tegen de nationale veiligheid en het aanzetten tot onafhankelijkheid in Hongkong strafbaar. Ook tegen deze wet werd er fel geprotesteerd in Hongkong. 

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Bovendien is het vandaag 31 jaar geleden dat Chinese ordetroepen op een erg gewelddadige manier een eind maakten aan de demonstraties op het Tiananmenplein in Peking en daarbij een bloedbad hebben aangericht.  De pro-democratische leden herdachten deze gebeurtenis voor de start van de zitting en hadden borden mee waarop geschreven stond: "Vergeet 4 juni nooit, de harten van de mensen zullen nooit sterven.”