Lien Vande Kerkhof

Schommels in Genks park vertellen levensverhalen van opvallende inwoners

In het Molenvijverpark van Genk is ‘Swinging outside the lines’ geopend, een unieke schommelinstallatie van kunstenaar Will Beckers. De schommel biedt de kinderen speelplezier, maar nodigt de parkbezoekers ook uit om al schommelend te luisteren naar de verhalen van acht Genkenaren, die vertellen hoe ze in de stad terecht zijn gekomen.

Nadat het werk werd voorgesteld aan de rand van Camp Carré, de centrale picknickplaats van het park, werden de vijf schommels gretig uitgetest. “Je ziet dat de installatie meer is dan zomaar een schommel”, vindt Nadja, een Genkse jongedame die het Molenvijverpark bezoekt met haar vijfjarige nichtjes. “Toen ik maandag voorbij wandelde, was het kunstwerk nog bedekt. Vandaag troffen we dus een aangename verrassing aan. De opvallende vormen zijn mooi, maar het is vooral een leuk extraatje voor de kinderen tijdens een bezoek aan het park. De meisjes zijn heel blij dat ze na een langdurige lockdown weer buiten mogen spelen.”

Schommelen buiten de lijnen

Naar de bijhorende verhalen heeft Nadja nog niet geluisterd. Via een QR-code aan de schommel kunnen voorbijgangers genieten van het virtuele relaas van acht Genkenaren. “Terwijl je schommelt, beluister je internationaal geïnspireerde verhalen over Genkenaren die grenzen hebben verlegd”, legt kunstenaar Will Beckers uit. “Symbolisch buiten de lijnen schommelen is het uitgangspunt van dit conceptuele beeldwerk. Want schommelen leidt tot sociaal contact, schommelen maakt vrij.” De vorm van de schommel is gebaseerd op de letterzetter, een soort schorskever.

Meest gelezen