Tomorrowland organiseert digitaal festival in laatste weekend van juli

De organisatoren van het festival Tomorrowland werken aan een digitaal alternatief voor het festival. In het laatste weekend van juli zullen muziekliefhebbers een digitaal festival kunnen bijwonen dat volledig in de sfeer van Tomorrowland baadt. "Iedereen wereldwijd en van om het even welke leeftijd kan een ticket kopen", zegt woordvoerster Debby Wilmsen. 

Tomorrowland kan net als alle andere festivals in ons land niet doorgaan deze zomer wegens het coronavirus. De organisatoren komen nu echter met een digitaal alternatief, het tweedaagse festival "Tomorrowland around the world, the digital festival".

Festivalbezoekers zullen via hun computer, smartphone of tablet kunnen navigeren op het digitale festivalterrein en zo de nieuwe muziek van hun favoriete dj's kunnen ontdekken. Er zijn acht verschillende podia, waaronder de klassiekers Atmosphere, Core, Freedom en Elixir en drie nieuwe podia die speciaal ontworpen zijn voor het digitale festival. Uiteraard is er ook de mainstage. 

De podia zijn in 3D, maar de dj's zijn echt. 

"We hebben de mainstage die normaal gezien wordt opgebouwd in De Schorre in Boom nu volledig in 3D opgebouwd", zegt Debby Wilmsen. "De podia zijn in 3D, maar de dj's zijn echt. Die gaan live hun dj-set spelen in die 3D-omgeving. Ze worden dus niet vervangen door een tekening of een avatar." Welke dj's zullen komen, wordt pas op 15 juni bekendgemaakt.

Naast dj-set zullen er ook andere dingen te beleven zijn, zoals lezingen, games en workshops rond lifestyle, eten en mode. Ook het vuurwerk en de lazershows krijgen een digitale vertaling.

Het festival zal plaatsvinden op zaterdag 25 en zondag 26 juli, telkens van 15 uur tot 1 uur 's nachts, op tomorrowland.com. Een ticket zal 12,5 euro kosten voor één dag en 20 euro voor de twee dagen. Wie voor dat laatste kiest, zal daarna nog een week lang toegang krijgen tot de festivalomgeving en dingen kunnen herbekijken. Tickets zijn te koop vanaf 18 juni.

"Iedereen vanover de hele wereld zal een ticket kunnen kopen", zegt Wilmsen. "Er is ook geen leeftijdsbeperking, dus ook jongeren onder de 18 kunnen meedoen."

Wordt dit een vaste waarde?

De organisatie heeft er geen idee van hoeveel tickets er verkocht zullen worden. "De afgelopen maanden heeft Tomorrowland veel vragen gekregen van de wereldwijde community om iets speciaals te doen en deze wereldwijde verbondenheid heeft ons geïnspireerd om dit gloednieuwe platform te ontwikkelen", zegt Wilmsen.

Het is zeker geen vervanging van een echt festival

De tickets voor het festival kosten maar een fractie van wat je normaal gezien betaalt voor een weekend Tomorrowland. Volgens Wilmsen kun je de twee niet met elkaar vergelijken. "Normaal gezien bouwen wij in De Schorre in Boom een hele maand lang een festival op voor 400.000 mensen. Dan spreken we over 17 podia en 38.000 kampeerders per weekend. We hebben dan ook veel meer artiesten. Dat is een heel andere dimensie", zegt Wilmsen. Het is ook de eerste keer dat ze zo'n digitaal festival doen. "Het is een andere investering en ook een andere beleving. Het is zeker geen vervanging van een echt festival." 

Of dit een vaste waarde wordt, valt nog af te wachten. "We gaan het kostenplaatje nadien nog moeten bekijken, maar we voelen dat de community er klaar voor is en dat ook de artiesten er zin in hebben. We gaan nu afwachten hoe alles verloopt en wat de reacties zijn en wie weet krijgt het nog navolging in de toekomst."

Bekijk hier de aankonding van "Tomorrowland around the world, the digital festival":

Meest gelezen