Vrijwilligers Asielcentrum Koksijde komen op voor bewoners

In Koksijde hebben de vrijwilligers van het asielcentrum een steunactie gehouden voor de 300 bewoners van het centrum.  Die zitten al wekenlang in lockdown na een discussie tussen de gemeente en Fedasil, dat de opvang organiseert. 

In Koksijde hebben een 20-tal vrijwilligers van het asielcentrum een steunactie gehouden voor de vluchtelingen die er wonen. Die mogen al maandenlang het centrum niet buiten. De vrijwilligers mogen niet binnen. Het asielcentrum staat onder lockdown omdat de gemeente vindt dat Fedasil, dat de opvang van vluchtelingen organiseert, onvoldoende voorzorgen neemt tegen corona. De burgemeester wil dat alle bewoners getest worden. Fedasil, dat de federale richtlijnen volgt, vindt dat niet nodig en zegt dat alles wel voldoende veilig gebeurt. 

Geen partij kiezen

De discussie tussen burgemeester Marc Vanden Bussche en Fedasil is fel en sleept ondertussen al lang aan. Vanmiddag was er nog overleg, maar dat leverde weinig op.  De vrijwilligers zeggen geen partij te willen kiezen, maar vinden het niet kunnen dat de vluchtelingen het slachtoffer zijn van de ruzie. Sabine Schepens:  "Wij vragen alleen dat die mensen niet langer opgesloten blijven omdat de burgemeester en Fedasil moeilijk tot een overeenkomst komen. Toen het hele land in lockdown zat, maakten de bewoners er zelf geen probleem van. Maar nu de maatregelen versoepelen, willen ze ook graag weer eens buiten, wat wij perfect begrijpen. 2,5 maand vast zitten in een oude legerkazerne kan je geen leven noemen."