Vlaams Instituut voor de Zee

Wetenschappers onderzoeken kustlijn met foto's van bezoekers

Op de zeedijk van Oostende staat er sinds deze week een “CoastSnap-paal”. Dat is een paal waar mensen hun smartphone in kunnen klikken. Het is dan de bedoeling dat ze vanuit die vaste positie een foto nemen van het strand en die dan doorsturen naar de wetenschappers van het Vlaams Instituut voor de Zee.

De kustlijn verandert constant. Dankzij de foto's gaan de wetenschappers de veranderingen beter kunnen onderzoeken. “Als je zo'n paal ziet staan, haal je smartphone dan tevoorschijn en plaats die in de houder", zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee. "Neem een foto en stuur die dan door, zoals beschreven staat op de paal. De beelden komen dan bij ons binnen. Wij stellen die foto's ook ter beschikking van andere wetenschappers, zodat zij er ook verder onderzoek mee kunnen doen."

Binnenkort komt er in Koksijde ook zo'n "CoastSnap-paal".

Meest gelezen