Radio 2

Wielerpiste Elewijt verdwijnt: "Hopelijk krijgen we een nieuwe in de plaats"

Na 28 jaar wordt de wielerpiste van Elewijt, bij Zemst, afgebroken. Ze moet wijken voor een ander project. De gebruikers hopen dat er in de plaats een nieuwe piste komt. Maar het gemeentebestuur heeft nog geen concrete plannen.  

De wielerpiste van Elewijt moet verdwijnen. Het bouwwerk is bijna 30 jaar oud en is er slecht aan toe. De gemeente heeft andere plannen voor haar sportdomein Den Dries. Maar komt er een nieuwe piste in de plaats? En op welke plaats kan dat? De wielrenners, die de piste gebruiken, zitten met veel vragen, maar met weinig of geen antwoorden.

Boomwortels

Voorzitter Luu Merckx van wielerclub Steun der Jonge Renners Elewijt moet het toegeven: "Het was 28 jaar geleden de allereerste piste in Vlaanderen, die na de Tweede Wereldoorlog is gebouwd. Daarbij zijn ook veel fouten gemaakt. Zo is de piste te breed. En boomwortels stuwen op sommige plaatsen het wegdek omhoog. De piste is ook versleten en ze helemaal herstellen is te duur. Bijna zo duur als een nieuwe bouwen. Dus we begrijpen dat dit niet meer aan de orde is.” 

Sport Vlaanderen?

Er wordt momenteel nog vier keer per week getraind op de piste. De trainingen zijn pas opnieuw begonnen, na de verplichte stop tijdens de coronacrisis. "Baanwielrennen is nog altijd een Olympische sport. Dat wordt vaak vergeten. Er zijn niet zo veel mogelijkheden om op de piste te rijden in Vlaanderen", merkt Luu Merckx op. "Er wordt gedacht aan een nieuwe piste op het domein van Sport Vlaanderen in Hofstade of voor de curlinghal in Zemst. Maar dat is alles. Verder staan we nog niet. We hebben hier een unieke kans. Hopelijk krijgen we dan ook wat ondersteuning", besluit Merckx.

Meest gelezen