Zorgnet Icuro: "Regionaliseer de zorg want het huidige systeem is op"

De grootste koepel van ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen, Zorgnet Icuro, wil dat de gezondheidszorg volledig wordt geregionaliseerd. Dit weekend al kwam de koepel met felle kritiek op de Belgische aanpak van de coronacrisis. De ingewikkelde staatsstructuur van ons land zou ertoe geleid hebben dat beslissingen te laat vallen. Bij een nieuwe gezondheidscrisis kunnen we tijd winnen als de regio's volledig verantwoordelijk zijn voor de zorg, klinkt het.

Echt nieuw is het pleidooi van Zorgnet Icuro niet. Want nu de coronacrisis steeds meer onder controle raakt en toch wat minder op een crisis lijkt, is het tijd om te reflecteren. En dat deed de koepel intussen al.

Zo kwam Margot Cloet, de gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Icuro, het voorbije weekend al tot conclusie dat het huidige systeem, dat onze zorg organiseert, "op is".

De ingewikkelde staatsstructuur van ons land heeft er volgens Cloet toe geleid dat beslissingen niet snel genoeg genomen konden worden. "Er was te veel overleg tussen de verschillende niveaus, waardoor er veel tijd verloren ging", klinkt het. En levens misschien ook.

"Eigenlijk willen we met een wit blad beginnen", stelt Cloet. "Hoe kunnen we die gezondheidszorg voor de mensen kwalitatief en efficiënt organiseren."

Volgens haar is het bovendien ook duidelijker om de bevoegdheden dan volledig door te schuiven naar de regio's en ze niet te herfederaliseren. 

"Met de zesde staatshervorming zijn al een aantal bevoegdheden naar de regio's gegaan, die zijn daar mee aan de slag gegaan en we zien toch dat er op dat niveau andere keuzes gemaakt worden in functie van de behoefte van bepaalde regio's of voorgaande hervormingen." Alles samenbrengen op het regionale niveau zou op dat vlak dus logischer zijn.

Deze namiddag organiseert Zorgnet Icuro twee debatten over dit thema met experten en politici. Het eerste debat start om 16u. De deelnemers zijn Margot Cloet, Guy Tegenbos, Peggy De Prins, Lieve Blancquaert en Lieven Annemans.

Het tweede debat start om 17u05. De deelnemers van dit debat zijn Meryem Almaci, Joachim Coens, Lorin Parys, Jan Bertels en Robby De Caluwé.

Beide debatten kan u straks live volgen op deze site.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Video player inladen...
Video player inladen...