DALiM

"Het Partijtje Tennis" van Gentse schilder Théo van Rysselberghe brengt 5 miljoen euro op

"Het Partijtje Tennis", een schilderij van van Gentenaar Théo van Rysselberghe, is voor maar liefst 5 miljoen euro onder de hamer gegaan. Het schilderij zat altijd in privé-collecties, en kwam nu voor het eerst op de markt via het veilinghuis Christie’s in Parijs. Het werd geschat op 2 tot 3 miljoen, maar ging voor bijna het dubbele van de hand. Het doek toont de schoonfamilie van de schilder tijdens een partijtje tennis bij een landhuis aan de Abdij van Aulne. 

Théo van Rysselberghe werd in Gent geboren in 1862 als zoon van een schrijnwerker in een Franstalig gezin. Hij volgde les aan de Academie voor Schone Kunsten, eerst in Gent daarna in Brussel. Het werk ‘Het Partijtje Tennis’ maakte hij tijdens zijn verblijf met zijn schoonfamilie in een landhuis bij de Abdij van Aulne, niet ver van Charleroi.  Het is een neo-impressionistisch werk uit zijn pointillistische periode. Dat is de stijl waarbij figuren en landschappen met puntjes verf geschilderd worden. Théo van Rysselberghe verkocht het doek zelf aan de bekende Franse schilder Henri de Toulouse-Lautrec. Het doek bleef in privé-handen tot nu. Het is nu voor het eerst verkocht via het veilinghuis Christie’s. 

Eén van de vorige eigenaars was Henri de Toulouse-Lautrec

Kandidaat-kopers en nieuwsgierigen konden het schilderij een paar dagen gaan bekijken bij Christie’s in Brussel. ‘Het Partijtje Tennis’ werd geschat op 2 à 3 miljoen euro, maar werd uiteindelijk voor 5 miljoen euro verkocht. Het is niet duidelijk wie de nieuwe eigenaar is. 

Meest gelezen