Antwerpen strenger op sluikstorten: "Wie pizza gaat eten op de kaaien, moet lege verpakking terugbrengen naar take-away of meenemen naar huis"

De stad Antwerpen gaat extra controleren op zwerfvuil en sluikstorten. De laatste weken is de helft meer afval opgehaald op drukke plaatsen in de stad en ook de vuilnisbakken puilen uit. "We zijn het beu", zei schepen Fons Duchateau (N-VA) op Radio 2 Antwerpen. 

Tot nu toe controleerden vooral de stadstoezichters op sluikstorten maar nu zullen ook de wijkagenten mee inspringen. "De voorbije weken hebben we 50 procent meer afval opgehaald. Dan gaat het niet om huishoudelijk afval, wel om afval in papiermanden, zwerfvuil en sluikstort", zegt Duchateau. 

50 personeelsleden extra

De stad heeft 50 personeelsleden extra ingezet om de pleinen en parken proper te houden, maar Duchateau wijst ook op de verantwoordelijkheid van de mensen zelf. "Als je ergens een blikje drinkt, moet je dat ergens in een vuilnisbak kunnen gooien, geen probleem. Maar als je een pizza gaat eten op de Scheldekaaien, kan je toch niet verwachten dat de stad alles voorziet om dat op te ruimen."

Behandel onze parken en pleinen op dezelfde manier als je je eigen huis zou behandelen

Schepen Fons Duchateau (N-VA)

"Doe je take-away, doe dan ook aan take-back", zegt Duchateau. "Breng je lege verpakkingen terug naar het afhaalrestaurant. Ook aan de take-away-restaurants wordt gevraagd om die lege verpakkingen terug te nemen of om extra vuilnisbakken te voorzien. En als je ergens gaat picknicken, neem dan je lege flessen, schotels en zilverpapier gewoon mee naar huis."

Wie betrapt wordt, kan een GAS-boete tot 350 euro krijgen.