Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Belangrijke studie over medicijn tegen COVID-19, aangeprezen door Trump, ingetrokken

Een belangrijke studie over de antimalariageneesmiddelen chloroquine en hydroxychloroquine, twee weken geleden gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet, wordt ingetrokken. De studie toonde aan dat de medicijnen niet helpen tegen COVID-19 en bovendien gevaarlijk zijn. De studie deugde niet en drie van de vier onderzoekers willen er niets meer mee te maken hebben.

Waarom was die studie zo belangrijk?

Chloroquine en hydroxychloroquine zijn oude geneesmiddelen die lang gebruikt werden tegen malaria. Er waren aanwijzingen dat ze ook zouden helpen tegen het coronavirus, maar er was altijd veel controverse over. President Trump prees de middelen aan en zei zelfs dat hij ze zelf dagelijks nam, ondanks de reserves van z’n eigen geneesmiddelenagentschap. Het was dus uitkijken naar de eerste betrouwbare studies daarover.

Die studie kwam er op 22 mei, in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet, de goudstandaard wat medische studies betreft.

Wat stond er in die studie?

De studie toonde aan dat patiënten met COVID-19 die behandeld werden met chloroquine en hydroxychloroquine meer kans liepen om te sterven in het ziekenhuis dan patiënten die die behandeling niet kregen. Bovendien liepen ze een hoger risico op hartritmestoornissen. De Wereldgezondheidsorganisatie zette meteen alle testen met de medicijnen stop.

AFP or licensors

Wat was er dan fout met de studie?

De onderzoekers gebruikten data die een bedrijf verzameld had bij verschillende ziekenhuizen. Het waren de resultaten van patiënten die de afgelopen maanden waren behandeld met chloroquine of hydroxychloroquine en van patiënten die die behandeling niet hadden gekregen.

Maar heel wat artsen twijfelden aan de kwaliteit van die verzamelde gegevens. Bijna 150 artsen schreven een brief aan The Lancet met hun bezorgdheden.

Toen bleek dat het bedrijf dat de data verzamelde de gegevens niet wilde vrijgeven voor een controle, trokken drie van de vier onderzoekers zich gisteren terug. The Lancet trok de publicatie in. 

Werken de antimalariamiddelen dan toch?

Dat weten we nog altijd niet. Er is intussen kostbare tijd verloren gegaan omdat andere studies zijn stilgelegd. Studies die sowieso betrouwbaardere resultaten zullen opleveren. Daarbij wordt vooraf een groep patiënten samengesteld die het bewuste geneesmiddel krijgt, en een andere groep die een placebo-middel krijgt.

De Wereldgezondheidsorganisatie is in elk geval klaar om de studies opnieuw op te starten.

Meest gelezen