AFP or licensors

Belgische virologen terughoudend over buitenlandse vakanties: "Versoepeling komt maand te vroeg"

Virologen Marc Van Ranst en Erika Vlieghe zijn terughoudend over buitenlandse vakanties deze zomer. De meeste Europese landen openen op 15 juni de grenzen, sommige andere volgen wellicht op 1 juli. "Mensen gaan dit beschouwen als een vrijgeleide voor toerisme als vanouds", vreest Erika Vlieghe.

Vanaf 15 juni gaan de Belgische grenzen én die van de meeste Europese landen (behalve Spanje) opnieuw open. Dat betekent dat reizen naar het buitenland vanaf dan opnieuw mogelijk wordt. De toeristische sector is zich al volop aan het voorbereiden op een heropstart en  luchtvaartmaatschappijen zien de verkoop van vliegtickets al opnieuw stijgen.

Toch vinden virologen Marc Van Ranst en Erika Vlieghe het nog geen goed idee om deze zomer opnieuw op vakantie naar het buitenland te gaan. "Ik had liever de grenzen nog een maand langer gesloten", zegt professor Vlieghe, voorzitter van de groep van experten die de overheid adviseert over de exit-strategie, aan onze redactie.

"Dit is geen uitnodiging voor het massatoerisme. Mensen mogen hun familie in het buitenland gaan bezoeken, maar ik zie met lede ogen aan dat mensen dit gaan beschouwen als een vrijgeleide voor toerisme als vanouds. Ik raad mensen ook nog altijd af om met het vliegtuig te reizen. En ook reizen naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden zou ik afraden." (In het Verenigd Koninkrijk zijn vandaag opnieuw 1.800 besmettingen geteld, in Zweden is het aantal besmettingen de afgelopen dagen opnieuw fors gestegen, red.)

Ook Marc Van Ranst is terughoudend: "Het is bijzonder vroeg om met heel veel mensen samen op een vliegtuig te gaan zitten. Wanneer je dat doet naar landen die in dezelfde fase van de epidemie zitten, is het nog wel oké. Maar onmiddellijk met volle vliegtuigen in volle hotels op drukke stranden gaan zitten, dat is nog heel vroeg. Het virus is nog niet weg."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Marc Van Ranst uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

De vereniging van Vlaamse reisbureaus benadrukt dat de reissector voldoende maatregelen neemt om alles in veiligheid te laten verlopen: "Als je vandaag naar de luchthaven komt, zal je merken dat er thermometers zijn, zowel voor de mensen die vertrekken als zij die aankomen. Ook aan boord van het vliegtuig zijn alle maatregelen genomen."

Bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal over hoe de luchthaven zich voorbereidt op de heropstart: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen