Brussel tolereert Black Lives Matter-betoging zondag

De stad Brussel zal de Black Lives Matter-betoging, komende zondag 7 juni "tolereren". De organisatie "Change asbl" had opgeroepen om te betogen naar aanleiding van het politiegeweld tegen zwarten in Amerika. Het zal een statische manifestatie worden op het Poelaertplein, aan het justitiepaleis en de afstandsregels moeten gerespecteerd worden, laat de woordvoerder van burgemeester Philippe Close weten.  

De betoging werd door de stad Brussel eerst niet toegelaten, omdat dat niet mogelijk is door de huidige coronamaatregelen in ons land. Maar na een zeer constructief overleg met de organisatoren, kan de stad de betoging nu toch tolereren. 

De betogers moeten wel alle hygiënische regels en de afstandsregels om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, respecteren.

Een verstandige beslissing

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem noemt de beslissing van de stad om de betoging te gedogen een verstandige beslissing, zegt hij in "Vandaag" op Radio1.

"We zitten nog steeds in de coronacrisis en afstand houden blijft bijzonder belangrijk", zegt De Crem. "Het samenbrengen van mensen in groep is alles behalve aangewezen. Daar ontstaat dus een spanningsveld tussen de vrijheid van meningsuiting en het gezondheidskader waarbinnen we moeten werken. We rekenen erop dat die betoging zal kunnen verlopen in sanitair correcte omstandigheden."

Al 6.000 mensen hebben online toegezegd dat ze aanwezig zullen zijn en nog eens  14.000 zijn geïnteresseerd. Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat er echt zo veel mensen zullen aanwezig zijn, maar vorige week in Amsterdam waren er wel veel meer mensen dan voorzien op een soortgelijke betoging en dat veroorzaakte heel wat commotie. Als dat ook zondag in Brussel gebeurt, zal de politie ingrijpen, zegt De Crem. "De politie is altijd aanwezig bij zulke betogingen om de openbare orde te handhaven en ze af te dwingen wanneer dat noodzakelijk is."

Zittingen

De pas opgerichte organisatie "Belgian Youth Against Racism" (BYAR) roept op om de dialoog in ons land over racisme te starten.  Die organisatie (BYAR) organiseert zondag zittingen in 6 verschillende steden in ons land:  Halle, Brussel, Hasselt, Gent, Antwerpen en Oostende.

Lees verder onder de foto.

"Die zittingen zullen vreedzaam en in overleg met de politie en de steden zelf gebeuren", zeggen Gilles Mbiye-Beya en Kevin Destiny Alonso van BYAR vandaag op Studio Brussel. "We willen even zeggen wat we te zeggen hebben en een herdenkingsmoment houden voor George Floyd.” 

Ook met coronamaatregelen houdt het BYAR rekening: “We vragen iedereen om de 1,5 meter afstand te respecteren en indien mogelijk mondmaskers en handgel mee te brengen.”

Bekijk hieronder het interview op Studio Brussel.

Video player inladen...

Meest gelezen