AFP or licensors

Burgerrechtenorganisatie klaagt president Trump aan voor ontruiming park

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) gaat president Donald Trump en justitieminister William Barr aanklagen voor de ontruiming van een park in Washington DC waar maandag een demonstratie plaatsvond.

Bijna twee weken geleden stierf de zwarte Amerikaan George Floyd nadat hij in de stad Minneapolis door een team blanke agenten was tegengehouden. Sindsdien zijn overal in de VS protesten ontstaan tegen het optreden van de politie tegen zwarte Amerikanen en het racisme in de Amerikaanse samenleving.

Maandag hielden enkele duizenden mensen een vreedzaam en wettelijk toegelaten protest in Lafayette Park in Washington, net tegenover het Witte Huis. Daar was een toespraak gepland van president Donald Trump. Daarin zei hij dat hij troepen van het leger ("National Guard") wilde inzetten als de gouverneurs van de staten de protesten niet onder controle kregen.

De betogers in Lafayette Park werden daarna met traangas en rubberkogels uit elkaar gedreven. Trump wandelde het vrijgemaakte park over en ging naar St. John's Episcopal Church, een symbolische plek die ook wel de "kerk van de presidenten" genoemd wordt. Hij liet er zich voor de poort fotograferen met een bijbel in de hand. Over Floyd, de kerk en de manifestanten die de politie verwijderd had, zei hij niets.

Volgens de burgerrechtenbeweging ACLU zijn de grondrechten van actievoerders geschonden toen het gebied leeggeveegd werd. De organisatie wil president Donald Trump en minister van Justitie William Barr aanklagen. Ze doet dat uit naam van Black Lives Matter en individuele demonstranten die in het park waren.

Zelf zegt president Trump dat hij niet de opdracht gegeven heeft voor de actie. "Ik heb niet gezegd dat ze weg moesten", klinkt het. Ook zei de president dat de politie geen traangas gebruikte, maar volgens demonstranten en journalisten was dat wel degelijk het geval. 

Bekijk in de onderste video de beelden van die dag.

Video player inladen...

Meest gelezen