CD&V-voorzitter Joachim Coens fluit Hendrik Bogaert terug: "Wij zullen niet regeren met Vlaams Belang" 

"Regeren met Vlaams Belang moet kunnen." Die uitspraak doet CD&V'er Hendrik Bogaert uit Jabbeke op de voorpagina van De Krant van West-Vlaanderen. Bogaert wil dus af van het cordon sanitaire maar CD&V-voorzitter Joachim Coens is duidelijk: "Voor mij is het uitgesloten dat we met het Vlaams Belang samenwerken."

In de Krant van West-Vlaanderen heeft Hendrik Bogaert (CD&V) het over de regeringsvorming en Vlaams Belang. Hij zegt daarin dat regeren met het uiterst rechtse Vlaams Belang of de uiterst linkse PVDA moet kunnen en dat je die partijen niet kan blijven negeren omdat ze bij de vorige verkiezingen veel stemmen haalden. Hij zegt ook dat je extremisme best bestrijdt door een coalitie te vormen. "Als Vlaams Belang of PVDA zouden meeregeren, dan moeten die partijen wel milder worden en rekening houden met anderen."

Bogaert wil zelf niet op de radio reageren op zijn uitspraken. CD&V-voorzitter Joachim Coens uit Damme wel. Voor hem blijft regeren met Vlaams Belang uitgesloten: "Ik denk dat het deze week nog eens bewezen is dat enkele parlementsleden van Vlaams Belang echt niet de attitude hebben waarmee wij kunnen samenwerken, op geen enkele manier. We willen niet samenwerken met partijen die eigenlijk niet de verbinding leggen met mensen met een andere huidskleur, dat is deze week nog eens bewezen. Voor mij is het uitgesloten dat we op die manier kunnen samenwerken", vertelt Coens aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Waarom cordon laten vallen?

Waarom komt partijlid Hendrik Bogaert dan toch met het voorstel om het cordon sanitaire te laten vallen? Politicoloog Carl Devos uit Izegem heeft een verklaring: "Het heeft veel te maken met de goede verkiezingen van het Vlaams Belang, ze hebben goed gescoord. Het is logisch dat veel mensen nadenken over hoe ze die partij de vleugels kan knippen en kan laten meebesturen."

"Die uitspraak gaat dwars in tegen de partijlijn. Voor CD&V kan er geen sprake zijn van het doorbreken van het cordon. Voor velen zal het een bevestiging zijn dat Bogaert zich in een rechtse buitenbaan van CD&V bevindt, een soort electoraat dat hij moet verdedigen maar dat haaks staat op de partij", besluit Devos.

Meest gelezen